20:37, tor, 5. Dec

Dobrodelne akcije in projekti bodo znova polepšali praznike





Prihajajoči decembrski praznični čas je tudi čas obdarovanj, ki pa v zadrego spravlja tiste, ki si daril zaradi težkih finančnih razmer ne morejo privoščiti. Pomembno vlogo pri tem igrajo dobrodelne akcije in projekti, ki socialno ogroženim lahko polepšajo praznike.

Številne akcije zbiranja daril in voščilnic

V torek se bo zaključilo zbiranje daril v okviru dobrodelne akcije Božiček za en dan. V organizaciji Zavoda 364 lahko posameznik lahko obdari otroka ali starostnika iz socialno šibkejšega okolja. Projekt, ki ga izvajajo prostovoljci, se je leta 2012 začel za obdarovanje otrok in se leta 2016 razširil še na obdarovanje starostnikov. Lani so obdarili več kot 13.000 otrok in starostnikov, v vseh letih skupaj pa so podarili več kot 90.000 daril, je navedeno na spletni strani projekta.

Akcijo prazničnega obdarovanja otrok izvajajo tudi v Slovenski filantropiji, kjer se nadejajo pomoči zainteresiranih posameznikov. Tam bodo pripravili darilne pakete, ki jih bodo lahko prostovoljci naročili na njihov naslov, oni pa jih bodo v prazničnem času razdelili najmlajšim, so napovedali na svoji spletni strani.

Starejšim in osamljenim je namenjena akcija organizacije Mlada Karitas Slovenije Pismo za lepši dan. Lani so jim poslali 5192 ročno napisanih pisem, letos bodo pisma zbirali do četrtka. V prazničnem času Slovenska Karitas izvaja še projekt Miklavževi angelčki. Gre za prostovoljce, ki darujejo, zavijajo in razvažajo darila za otroke iz socialno ogroženih družin. Lani so razdelili preko 300 daril, so zapisali na svoji spletni strani.

Tudi letos poteka praznični projekt Mala pozornost za veliko veselje, ki ga izvaja DEOS Center starejših Notranje Gorice. Projekt, v katerem ljudje praznične želje zapišejo na voščilnice, ki jo nato v centru pošljejo do starejših po vsej Sloveniji, se je začel leta 2018. Kot navajajo na spletni strani, želijo letos zbrati 22.000 voščil za 22.000 starejših, ki bivajo v domovih in centrih za starejše po Sloveniji.

Zveze z dobrodelnimi programi tudi v prazničnem času

Program Botrstvo v Sloveniji pod okriljem Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje tudi letos izvaja projekt Čarobna zima, s katerim otrokom iz socialno šibkejših družin in njihovim staršem omogočijo obisk lutkovne ali gledališke predstave, kina ali kopališča, pa tudi drsanje, sankanje in izlete z zimskimi doživetji, navajajo na spletni strani Botrstva.

Letos bodo v decembru skupaj s humanitarnim programom Veriga dobrih ljudi znova izvedli dobrodelni adventni koledar. Vsak dan v decembru bodo lahko sodelujoči, ki se morajo na projekt prijaviti, na podlagi pripravljenega seznama določeno stvar položili v škatlo. Tako bodo do božiča zbrali paket dobrot, ki jih bodo prejele družine v stiski.

V Zvezi prijateljev mladine Slovenije prav tako nadaljujejo z zbiranjem sredstva za njihove socialno-humanitarne programe, združene pod imenom Eno srce. V njej so združeni programi Pomoč družinam, Sapramiškin sklad, Adin štipendijski sklad, Športnik sem in Polna šolska torba.

Akcije zbiranja pomoči tudi na spletu in na dobrodelnih dogodkih

Ljudem v stiski pomaga platforma Truhoma dobrodelne organizacije Anina zvezdica. Tam lahko za pakete ali pomoči zaprosijo družine in posamezniki. Tudi sicer organizacija Anina zvezdica nadaljuje zbiranje donacij hrane z daljšim rokom uporabe, kozmetike in čistil.

Slovenska Karitas je medtem v Celju izpeljala 32. tradicionalni koncert Klic dobrote, na katerem so zbrali 395.277 evrov, ki jih bodo namenili družinam v stiski. Sredstva bodo na njihovi posebni telefonski številki in prek neposrednih nakazil na njihov račun zbirali še do konca tega meseca.

Približuje se tradicionalni Dobrodelni Miklavžev koncert, ki ga pripravljajo Radiotelevizija Slovenija, Rotary klub Ljubljana in Rotary District 1912 Slovenija. Odvil se bo 4. decembra v Ljubljani, zbrana sredstva pa bodo tudi tokrat namenili tistim osnovnošolcem, ki nimajo enakih možnosti za osebnostno rast in izobraževanje kot njihovi vrstniki.

Člani Lions kluba Kranj bodo 9. decembra na Brdu pri Kranju pripravili Miklavževanje z Inštitutom Zlata Pentljica, otroci z rakom. Na dobrodelnem večeru bo Miklavž obdaril mlajše otroke, na večerji pa bodo lahko udeleženci spoznali najbolj aktivne otroke iz Inštituta Zlata Pentljica. Izkupiček prireditve bodo namenili uporabnikom tega inštituta, so organizatorji navedli na spletni strani.

VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

Triglav