14:38, pet, 31. Mar

Golob: “Nedopustno je, da imamo plačne razrede, ki so pod minimalno plačo.”

“Sistem plač v javnem sektorju bomo reformirali, korakov bo več,” je po zaključenem zasedanju poudaril premier. Eden od korakov bodo pogajanja s socialnimi partnerji o sedanjih plačnih razmerjih, ki bodo izhodišča za ostale ukrepe znotraj reforme. Kakor je napovedal, se bodo najprej lotili spodnjega dela plačne lestvice: “Nedopustno je, da imamo plačne razrede, ki so pod minimalno plačo.”

Drugi del reforme zajema razmerje med najnižjo in najvišjo plačo v javnem sektorju

Glede na prejete predloge v zadnjih tednih bi bilo to razmerje ena proti sedem. Prav tako je predsednik vlade napovedal, da bo vlada iskala skupno osnovo za usklajevanje plač, pokojnin in socialnih transferov, saj te danes žal ni. “Vsaka ima svojo zakonsko podlago in zato prihaja do utopitev v minimalni plači, težav pri socialnih transferih in podobno. Ta del usklajevanj je zelo pomemben, ker ne želimo vsako leto znova odpirati vprašanj, ali je sistem še vedno enoten,” je izpostavil.

Rešitve za reformo plač v javnem sektorju bo vlada iskala v več plačnih stebrih in s panožnimi dogovori.

“Z njimi bomo skušali pripeljati do vsaj delne avtonomije panog, torej kako naj posamezna panoga ureja plačna razmerja znotraj stebra,” je dodal predsednik vlade. Na ta način želi vlada socialnim partnerjem predati del odgovornosti za urejanje medsebojnih razmerij.

Glede stanovanjske politike so bili koalicijski poslanci in vladna ekipa enotni, da je treba odločno ukrepati

Glavni nosilec mora postati javni sektor oz. javni stanovanjski skladi. “Začrtati želimo tak okvir stanovanjske politike, ki bo omogočil, da se v gradnjo vključijo tudi državna zemljišča znotraj SDH, posamezne zadruge in drugi,” je sklenil dr. Golob. Cilj reforme je, da se celoten stanovanjski fond poceni za vse skupine in v to je država pripravljena investirati javna sredstva. Do konca mandata bi bil lahko vzpostavljen dolgoročno vzdržen sistem, ki bi omogočil gradnjo 3000 javnih stanovanj letno.

Na naslednjem zasedanju bodo vladna ekipa in koalicijski poslanci obravnavali izhodišča za davčno in šolsko reformo, vseh pa se bodo lotili na enak način: se seznanili z analizo stanja, določili prioritete in postavili časovnico.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *