13:45, tor, 9. Avg

Iz Ukrajine bodo po navedbah Turčije v petek izplule še tri ladje z žitom

Iz Ukrajine bodo v petek v skladu s sporazumom o izvozu žita iz ukrajinskih črnomorskih pristanišč izplule še tri ladje z žitom, je danes po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil turški obrambni minister Hulusi Akar.

“Načrtujemo, da bodo jutri iz Ukrajine izplule tri ladje,” je sporočil turški obrambni minister Akar – le dan po tem, ko je ladja Razoni z ukrajinskim žitom prestala inšpekcijo v Istanbulu in nadaljevala pot proti libanonskem pristanišču Tripoli.

Razoni, ki v Libanon pelje 26.000 ton koruze, je prva ladja, ki je izplula iz ukrajinskih pristanišč v skladu z dogovorom, ki sta ga Rusija in Ukrajina ob posredovanju Turčije in ZN podpisali pred približno dvema tednoma.

V skladu z dogovorom v Istanbulu deluje skupni center za poveljevanje in nadzor, ki usklajuje izvoz žita po Črnem morju. V centru sodelujejo predstavniki Ukrajine, Rusije, Turčije in ZN, ki so v sredo tudi opravili inšpekcijo ladje Razoni.

Pred tem pa so iz Londona sporočili, da naj bi prva pošiljka ukrajinskega žita v Veliko Britanijo prispela v desetih dneh, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Žito bo pripeljala ladja Rojen, ki pluje pod malteško zastavo, je sporočil neimenovan britanski uradnik.

Dodal je, da naj bi ladja v Veliko Britanijo iz ukrajinskega pristanišča Črnomorsk prispela predvidoma 14. avgusta, pri čemer pa ni povedal, v katero britansko pristanišče naj bi priplula, navaja dpa.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *