13:45, pon, 28. Nov

Kučan: Pirc Musarjeva bo instituciji predsednika republike znala vrniti ugled in avtoriteto

Bivši predsednik republike Milan Kučan je ob izvolitvi nove predsednice republike Nataše Pirc Musar ocenil, da bo instituciji predsednika republike znala vrniti ugled in avtoriteto. Rezultat je bil po njegovih besedah pričakovan, volivce pa da je uspela prepričati s svojo iskrenostjo, vero v pravno državo ter s spoštovanjem človeka in dostojanstva.

V izjavi za medije v štabu Pirc Musarjeve je še dodal, da so volivci v njej prepoznali zmožnost zagotavljanja “mirnega življenja z možnostjo pogovora o vseh ključnih vprašanjih, ki so pomembna za življenje v tej državi in za njeno prihodnost”. Meni tudi, da bo ostala zvesta temu, kar je v kampanji govorila.

Ob tem se mu zdi, da je njena zmaga skupaj z zmago Roberta Goloba in njegove stranke Gibanje Svoboda na letošnjih parlamentarnih volitvah znamenje, da je v slovensko politiko vstopila neka nova generacija, ki gleda v prihodnost in jo stare delitve, ki so bremenile Slovenijo do zdaj in jo zavirale na poti v prihodnost, ne obremenjujejo več.

Kučan ji je pripravljen priskočiti na pomoč, če jo bo potrebovala: “Seveda sem na razpolago, kot sem bil na razpolago tudi vsem drugim. Ampak eni to hočejo, drugi ne.”

Pomembno se mu zdi, da smo dobili prvo predsednico

“Moj prvi argument takrat, ko sem podprl njeno kandidaturo, je bil, da je prišel čas za ženske,” je spomnil. “Želim, da to ne bi ostalo samo pri besedah. O enakopravnosti je pri nas veliko govora, ko pa se je treba odločati, se odloči v škodo, ne v korist žensk,” je dodal.

Slovenija je nocoj namreč dobila prvo predsednico republike v zgodovini. Pirc Musarjeva je v današnjem drugem krogu predsedniških volitev po neuradnih izidih po večini vseh preštetih glasovnic s 53,86 odstotka glasov premagala protikandidata Anžeta Logarja, ki je prepričal 46,14 odstotka volivcev. Volitev se je udeležilo 53 odstotkov volivcev.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *