15:28, čet, 1. Dec

Obeležujemo mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami

25. novembra obeležujemo mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami. Ob tej priložnosti so v društvu SOS telefon v sporočilu za javnost opozorili, da je za žrtve nasilja odziven, koordiniran in strokovno podprt sistem pomoči ključnega pomena.

“Po podatkih Združenih narodov namreč manj kot 40 odstotkov žensk, ki so bile žrtve nasilja, poišče kakršnokoli pomoč,” so zapisali. Pogosti razlogi, poleg ogroženosti žrtve s strani povzročitelja in različnih drugih okoliščin, ki jo ovirajo pri iskanju poti iz nasilja, so namreč tudi veliko nezaupanje v sistem pomoči, slabe izkušnje z iskanjem pomoči in neinformiranost o obstoječih oblikah pomoči ter postopkih, ki sledijo prijavi nasilja, so našteli.

Na SOS telefonu žrtvam nasilja nudijo zaupen pogovor in čustveno ter moralno podporo. Med drugim jih tudi opogumljajo, ozaveščajo o nasilju, seznanjajo z ukrepi in s postopki na institucijah, usmerjajo v ustrezne oblike pomoči in skupaj z njimi naredijo načrt delovanja za zaščito pred nadaljnjim nasiljem. Žrtve prav tako usmerjajo na krizne centre in varne hiše ter jim ponudijo spremstvo in zagovorništvo v postopkih na institucijah, so pojasnili.

V društvu so še izpostavili, da bodo letos v okviru svetovne kampanje 16 dni aktivizma proti nasilju nad ženskami do 10. decembra ozaveščali širšo javnost s promocijo brezplačne telefonske številke SOS telefona, ki deluje 24 ur na dan. Na tridesetih mestih po vsej Sloveniji bodo nameščeni jumbo plakati, ki bodo opozarjali na številko SOS telefona 080 11 55, polepljen pa bo tudi avtobus Ljubljanskega potniškega prometa, so zapisali.

“S kampanjo želimo doseči tako žrtve nasilja, da izvedo za možen prvi korak iz nasilnega odnosa, kot tudi osebe, ki lahko žrtvam pomagajo z informacijo, kje lahko prejmejo usmeritve in psihosocialno podporo ob iskanju poti iz nasilja,” so razložili.

Kampanjo sofinancirata ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in javno podjetje Ljubljanski potniški promet.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *