10:18, sob, 4. Feb

Pahor danes in v torek na Hrvaškem na svojem zadnjem uradnem obisku v tujini

Predsednik republike Borut Pahor na povabilo hrvaškega predsednika Zorana Milanovića danes prihaja v Zagreb na dvodnevni državniški obisk. To bo njegov zadnji uradni obisk v tujini na funkciji predsednika republike. Po pogovorih s predstavniki hrvaškega političnega vrha se bo v torek srečal še s predstavniki vodilnih podjetij iz obeh držav.

Pahorjev obisk na Hrvaškem se bo začel s sprejemom z vojaškimi častmi. Sledil bo pogovor Pahorja in Milanovića, nato pa plenarno zasedanje delegacij obeh držav.

V ospredju pogovorov bodo krepitev sodelovanja med državama na različnih področjih, aktualne mednarodne teme, zlasti ruska agresija na Ukrajino in energetska varnost, ter razmere na Zahodnem Balkanu in evropska perspektiva držav v regiji, so sporočili iz urada predsednika republike.

Po pogovoru z Milanovićem bo Pahor položil venec k spomeniku domovini v središču Zagreba ter se nato srečal še s predsednikom sabora Gordanom Jandrokovićem in hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem.

Pozno popoldne bo obiskal Muzej sodobnih umetnosti, kjer ga bosta sprejela Milanović in direktorica muzeja Zdenka Badovinac.

V torek se bo Pahor z Milanovićem najprej udeležil poslovnega dogodka Business Meets Politics – Srečanje s predsednikoma – Energetika danes in jutri. Na dogodku bo poleg predstavnikov nekaterih vodilnih slovenskih in hrvaških podjetij tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han.

Ob koncu obiska se bo Pahor ustavil v zagrebškem živalskem vrtu, kjer bo izročil panjsko končnico direktorju živalskega vrta Damirju Skoku in s tem mestu Zagreb simbolično predal slovenski čebelnjak. Ob predaji tega darila bodo navzoči tudi predstavniki slovenske manjšine na Hrvaškem.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *