22:39, pon, 25. Sep

Požar na Krasu prinesel tudi nove poslovne priložnosti

Naravna nesreča, kot je bil lanski velik požar na Krasu, je lahko tudi nova poslovna priložnost, so prepričani študenti Poslovno tehniške fakultete Univerze v Novi Gorici. Pripravili so raziskavo potencialnega razvoja turizma območja, ki ga je v Občini Miren-Kostanjevica prizadel požar.

“Naravna nesreča je lahko tudi priložnost,” je prepričanih devet študentov, ki so skupaj z mentorji med novembrom in letošnjim aprilom opravili raziskovalno nalogo v sklopu magistrskega študija. Pri tem so tesno sodelovali z Občino Miren-Kostanjevica in tamkajšnjim Zavodom za turizem Miren Kras.

“Študenti na tak način pridobivajo pomembne izkušnje, veseli me, da so se lotili zelo zanimive in aktualne teme s področja turizma,” je povedala direktorica magistrskega programa Gospodarski inženiring Poslovno tehniške fakultete Univerze v Novi Gorici Aneta Ivanovska.

Študenti so tako začeli z raziskavo že obstoječe turistične ponudbe in projektov, ki potekajo v občini. Po opravljeni raziskavi so rezultate analizirali in jih strnili v prve ugotovitve. Ob tem so si želeli, da bi bili vsi njihovi predlogi trajnostno in zeleno naravnani ter tako dolgoročno prispevali k razvoju in ohranjanju okolja v mirensko-kostanjeviški občini.

Pregledali so primere dobrih praks v tujini in ugotavljali dodatne turistične potenciale občine, saj se jim trenutni niso zdeli popolnoma izkoriščeni. “To nam je služilo kot osnova za analizo, nato pa smo izbrali tri projekte in poskušali preko njih predlagati nove izboljšave,” je povedal eden izmed sodelujočih študentov Nino Stanič.

Tako so predlagali dodatne izboljšave kampa in postajališča za avtodome v Kostanjevici na Krasu ter projekta Zeleno srce Krasa in predlagali nov projekt, nekakšen večdnevni festival Goreča srca. Opazili so namreč, da se je zanimanje za turistični obisk mirensko-kostanjeviške občine po lanskem požaru povečal, zato bi morala občina to sedaj unovčiti s primernimi programi za privabljanje novih obiskovalcev iz Slovenije in tujine.

“Zamislili so si svoj projekt, kako bi obnovili ta območja po požaru in povečali turistični potencial. Pri tem so upoštevali trajnostne vidike razvoja in zmanjšanje ogljičnega odtisa. Na koncu so dobili zelo zanimive rezultate, ki jih bo občina lahko tudi uporabila v svoji strategiji,” je še povedala Ivanovska.

To napoveduje tudi mirensko-kostanjeviški župan Mauricij Humar in obljublja, da bodo študentske predloge preučili in jih v prihodnosti vključili tako v občinsko strategijo turističnega razvoja kot tudi svojo turistično ponudbo.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

Triglav