20:44, čet, 20. Jan

Pred letom dni se je izgubila sled za Simono

Danes mineva leto dni, odkar se je za Simono Meglič iz Levanjcev izgubila vsaka sled.


Obrnili smo se na PU Maribor, kjer nam je Miran Šadl pojasnil, da ne razpolagajo z novimi informacijami, ki bi pripomogle k njeni izsleditvi.

Pogrešane osebe ostanejo pogrešane in s tem tudi v Evidenci pogrešanih oseb, dokler niso najdene žive ali mrtve. “Tako imamo zapisano tudi v Zakonu o nalogah in pooblastilih policije: podatki v evidenci se hranijo do najdbe pogrešane osebe ali identifikacije neznanega trupla,” pojasni Šadl.

Zanimalo nas je, kakšne so statistike. Koliko možnosti je, da je oseba po letu dni od izginotja še vedno živa?

“V nekaj odstotkih pa do nekje 10% vseh prijavljenih pogrešanih oseb se najde mrtvih, največkrat kot posledica naravne smrti, nesreče oziroma nezgodnega dogodka ali samomora, v kakšnem posameznem primeru pa lahko tudi umora,” pojasni in doda, da so tudi posamezni primeri, ko je pogrešana oseba postala žrtev kaznivega dejanja ugrabitve ali spravljanja v suženjsko razmerje. “Vendar v Sloveniji teh primerov ni veliko in vse te primere smo v slovenski policiji uspešno raziskali.”

In kateri so miti, ki so najpogostejši?

“Vedno znova poudarjamo, da se v slovenski policiji že nekaj let trudimo ovreči dva mita o pogrešanih osebah, ki sta nekako zasidrana med ljudmi. In sicer prvi je, da naj bi bil določen 24 urni ali celo 48 urni rok za prijavo pogrešanja osebe, pojasni Šadl. To nikakor ne drži. V slovenski policiji svetujejo, da je potrebno vsako pogrešanje prijaviti čimprej, še posebej to velja pri otrocih in mladoletnikih, starejših osebah ter drugih osebah iz ranljivih skupin. Policija se na prijavo pogrešanja takoj odzove in začne izvajati ukrepe za izsleditev osebe.

Drugi mit je, da se vsaka pogrešana oseba sama vrne domov. “Tudi to ne drži. Pogrešane osebe se same vrnejo domov nekje v 30%, policija tudi najde približno 30% pogrešenih, nekje okoli 30% pa jih najdejo starši, svojci, prijatelji ali sosedje. Nekaj odstotkov je takih, ki se najdejo hospitalizirani v bolnišnicah, ali zaradi poškodbe ali kakšnega drugega stanja,” doda.

Preostali pogrešani so najdeni mrtvi kot posledica nezgode ali samomora, v nekaterih posamičnih primerih lahko postanejo tudi žrtev kaznivega dejanja umora.

Večina prijav pogrešanja je podana v enem dnevu in v enem dnevu je večina pogrešanih oseb tudi najdena.

Ugotavljajo, da je polovica odraslih pogrešanih najdena v 2 do 3 urah, v roku 10 ur je najdeno več kot 70% pogrešanih, v 24 urah več kot 80%. “Seveda nas najbolj skrbi teh ostalih 20%, ki ostanejo pogrešani in za katere obstaja vedno večja verjetnost, da potrebujejo pomoč,” doda.

Otroci večinoma najdeni živi

V več kot polovici primerov je pogrešanje otrok prijavljeno že v roku 1 ure in skoraj 90% pogrešanih otrok je prijavljeno v 8 urah po pogrešanju. Nekje v 4 urah po prijavi je najdeno preko 90% vseh pogrešanih otrok do 14 leta starosti. Vsi otroci so večinoma najdeni živi in zdravi.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *