15:07, čet, 30. Jun

Umrl legendarni nogometaš

V 81. letu življenja je v Gradcu, kjer je živel, umrl legendarni nogometaš in nogometni trener Ivica Osim.

Kot nogometaš je blestel v sarajevskem Željezničarju, iz katerega se je preselil v Francijo, zbral pa je tudi 16 nastopov za jugoslovansko reprezentanco. Še večji vtis je pustil trener jugoslovanske reprezentance, poroča spletna stran klix.ba.

Kot selektor je deloval od leta 1986 do 1992, na svetovnem prvenstvu leta 1990 je z njo prišel do četrtfinala. Uvrstil se je tudi na evropsko prvenstvo leta 1992, kjer pa reprezentanca zaradi vojne ni smela sodelovati.

Poleg jugoslovanske je v svoji trenerski karieri vodil še reprezentanco Japonske, ki pa jo je moral zaradi možganske kapi leta 2007 zapustiti. Trenersko kariero je sicer začel v Željezničarju, z njim se je uvrstil v polfinale pokala Uefa, potem pa je bil tudi trener Partizana, Panathinaikosa, Sturma iz Gradca in japonskega Jef Uniteda. Poti so se mu prepletale tudi s številnimi slovenskimi nogometaši.

Zaradi svetlih las in načina igranja sta se mu v karieri prijela vzdevka Švabo in Strauss z Grbavice. Čez pet dni bi praznoval 81. rojstni dan.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *