03:46, tor, 30. Maj

V nesreči umrli dve dekleti, 24-letnik oproščen

Slovenjgraško sodišče je v ponedeljek 24-letnika oprostilo obtožb za kaznivo dejanje predrzne vožnje v cestnem prometu, ki naj bi ga po prepričanju tožilstva zagrešil 23. aprila 2017 v prometni nesreči na cesti od Šentilja proti Sladkemu vrhu pri Ceršaku, v kateri sta umrli dve dekleti, stari 18 in 19 let. Tožilstvo je napovedalo pritožbo.

Da je bila izrečena oprostilna sodba, je danes za STA potrdil tudi predsednik Okrožnega sodišča v Slovenj Gradcu Simon Došen. Na podlagi zakona o sodiščih so namreč omenjenemu sodišču zaradi manjše obremenjenosti zadevo odstopili v reševanje, čeprav je bilo za dogodek krajevno pristojno mariborsko okrožno sodišče.

Tudi kazenski pregon je prevzelo slovenjgraško tožilstvo, saj je mariborsko tožilstvo zadevo vodilo le do vložitve obtožnega akta, nato je bila zadeva odstopljena v pristojno odločanja v Slovenj Gradec. Kot je za STA pojasnila vodja tamkajšnjega tožilstva Branka Čas, je sodišče obtoženega oprostilo v dvomu zaradi pomanjkanja dokazov, da je vozilo vozil ravno obtoženi.

Izvedenska mnenja po njenem mnenju tega niso z gotovostjo potrdila, tožilstvo pa je že napovedalo pritožbo na odločitev sodišča.

Oprostilno sodbo je za STA potrdil tudi odvetnik Dušan Selakovič, ki je obrambo vodil skupaj z Majo Vogrin. Kot je povedal, so na ponedeljkovem naroku pred zaključnimi besedami zaslišali še izvedenca komisije za izvedence pri ljubljanski medicinski fakulteti Radka Komadino, ki naj bi pritrdil mnenju izvedenca Andreja Čretnika, da je nemogoče s stoodstotno gotovostjo zatrditi, da je v času nesreče avtomobil dejansko vozil obtoženi.

Tožilstvo je obtožnico vložilo konec leta 2019, a se je zaradi ugovorov obrambe sojenje začelo šele lani. Tožilstvo je za obtoženega v ponedeljkovih sklepnih besedah terjalo osem let zapora, sodnica Valerija Matvos Jeromel pa se je zaradi pomanjkanja dokazov odločila za oprostilno sodbo.

Do prometne nesreče je prišlo v noči na nedeljo, 23. aprila 2017, malo po polnoči, ko sta v trčenju dveh vozil v križišču za Ceršak mladi dekleti ostali ukleščeni na zadnjih sedežih, po tistem, ko se je avtomobil vnel, pa sta umrli v požaru.

Kot so takrat ugotovili policisti, je 19-letni moški v nepreglednem desnem ovinku z osebnim vozilom zapeljal v levo, na levo smerno vozišče. Kljub zaviranju je s sprednjo desno stranjo vozila trčil v sprednjo desno stran avtomobila, s katerim je takrat iz nasprotne smeri pravilno pripeljal 39-letni moški. Po trčenju je prvo vozilo odbilo na travnato brežino, kjer se je vnelo.

Mimo vozeči moški in njegova sopotnica sta iz gorečega vozila izvlekla voznika in njegovega 18-letnega sopotnika na prednjem sedežu, medtem ko jim deklet na zadnjih sedežih ni uspelo rešiti.

Policisti so ugotovili, da je imel 18-letni sopotnik v povzročiteljevem vozilu 0,37 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka, domnevni povzročitelj nesreče pa zaradi poškodb ni mogel opraviti preizkusa. Ob tem so med nudenjem prve pomoči pri enem od njih našli tudi posušene delce konoplje.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

Triglav