07:16, sob, 20. Apr

10 LET LIKOVNEGA USTVARJANJA RAJKA FERKA IN 1. KNJIGA





Minuli petek so v galeriji Kavarne Betnava v Mariboru odprli rektrospektivno razstavo mariborskega slikarja Rajka Ferka ob 10 letnici njegovega slikarskega ustvarjanja. Hkrati je bila uradna predstavitev prve Rajkove knjige aforizmov z naslovom: AFnORIZMI in MODRIKASTE MISLI. Rajko ferk sicer tudi upravlja omenjeno galerijo, velja pa za velikega humanista. Dogodka se je udeležilo čez 100 ljubiteljev umetnosti.

Rajko Ferk velja za enega najbolj aktivnih slikarjev v slovenskem prostoru v zadnjih letih, njegove razstave pa so vedno množično obiskane. Na vprašanje, koliko likovnih del je v 10 letih ustvaril, odgovora ne pozna, številka pa se po grobih izračunih vrti med nekaj 100 deli. Po ocenah si je likovne razstave Rajka Ferka v 10 letih ogledalo več kot 50.000 ljudi. O slikarskem opusu in delu je likovni kritik Mario Berdič med drugim povedal: »Slikar Rajko Ferk, ki se poklicno ukvarja s projektiranjem pohištva, si je osnove likovnega izražanja pridobil akad. slikarju Otonu Polaku, akad. kiparju Vojku Štuhecu in akad. slikarju Bogdanu Čobalu, kasneje pa nadaljuje svojo likovno ustvarjalno pot v smeri figuralnih in vedutnih risb v tehniki kolorirane risbe s tušem, dokler ni postopoma razvil svojo sodobno, prepoznavno tehniko »odvzemanja« akrilne barve na platnu s pomočjo slikarske lopatice. Na tak način nastajajo večplastne, pastozne potezne strukture z značilno tanko črno konturo, ki dodatno poudarja plastičnost likovnih objektov, med tem ko večkratna plastenja in presevanja hkrati stopnjujejo globinsko iluzijo prostora, četudi brez klasičnih perspektivičnih sredstev. Ferku je uspelo ustvariti specifično abstraktno asociativno, rahlo geometrizirajoče oblikotvorje v smislu fantazijskih pokrajin, ki jih dopolnjuje z bolj ali manj očitnimi človeškimi ali živalskimi fugurami, katerim lahko pridruži še kakšne pošasti, vse v skladu z nadrealističnim – sanjskim ali podzavestnim učinkovanjem likovne celote. Šele obisk slikarjevega ateljeja razkrije vso sistematično postopnost nastajanja posameznih cikov, o katerih pravi, da jih ustvarja po trenutnem navdihu, pri čemer po eni strani ohranja svoj priljubljeni, bogato nijansirani, praviloma žareči trikromatizem (rdeča, modra, rumena) z občasno prisotnostjo sekundarnih zelenih odtenkov, po drugi strani pa lahko zasledimo tudi barvno reducirane, nekromatične – grisaillne upodobitve (črna, siva, bela), pogosto v kombinaciji z zlatimi odtenki, vendar tako ugaslimi, da posredujejo bolj kot ne htonično, zemeljsko učinkovanje. Rajko Ferk pri spontani zasnovi likovne kompozicije konstantno ohranja vseprisoten, enovit mrežasti preplet poteznih konstrukcij in likovnih objektov, ki pa jih grupira bodisi centralno bodisi adicijsko ali svobodno razsrediščeno, pri čemer skupaj z žarečim koloritom posredujejo izrazito ekspresiven naboj z eruptivnim učinkovanjem, navezujoč na kozmične energijske silnice, ki nas že od stvarjenja spremljajo tako v duhovnem kot fizičnem svetu.«

Leta nazaj je Rajko Ferk začel na socialnem omrežju Facebook pisat aforizme, lani pa se je odločil, da jih bo zbral v knjigi z naslom: Afnorizmi in modrikaste misli. Knjiga je vzbudila veliko zanimanje in se tudi lepo prodaja, kot je povedal na predstavitvi Rajko Ferk.

unnamed (8)

Ferk sicer redno organizira slikarsko kiparske kolonije, srečanja slikarjev in vrsto samostojnih ter skupinskih razstav. Slikarstvu pa se bo posvetil 100%, ko se bo predvidoma letos jeseni upokojil. Že 9. maja pa bo svoja najnovejša dela postavil na ogled na gradu Rače, 23. Maja pa bo tudi skupinska razstava, na kateri bo med drugim razstavljal londonski dopisnik Brane Kastelic.

unnamed

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.