15:18, pet, 19. Apr

110. jubilej PGD Maribor-Pobrežje in 26. dan gasilcev





V prostovoljnem gasilskem društvu PGD Maribor – Pobrežje so minulo soboto praznovali 110. obletnico delovanja. Ob tej priložnosti so pripravili svečano parado. Praznovanje pa so združili s 26. dnem gasilcev ter svečanim prevzemom nove avtocisterne.

parada pobrezje 4

Več kot 350 gasilcev in gasilk ter 17 gasilskih vozil, tudi starodobnikov, smo videli v veliki in svečani gasilski paradi na Pobrežju. Gasilstvo na slovenskem ima že več kot 140-letno tradicijo, v PGD Maribor – Pobrežje pa so obeležili 110. jubilej. Na slovesnosti so se mariborskim pridružili številni gasilci prijateljskih društev iz severovzhodne- in Slovenije nasploh. Gostili pa so tudi predstavnike pobratenih društev iz sosednje Avstrije in Hrvaške.

parada pobrezje 2

Ob tej priložnosti nam je predsednik PGD Maribor-Pobrežje Darko Hergamas zaupal, da je bilo v vseh letih delovanja društva “dosti lepih in slabih trenutkov. Zdaj, če bi našteval, bi tega bilo preveč. Res pa je, da je vsako vodstvo, ki je bilo do sedaj, dalo en doprinos in mislim, da ni bilo nikogar slabega, ker drugače ne bi bilo takšno stanje kot je sedaj – odlično.

darko hergamas

Osnovno poslanstvo gasilcev “pomagati človeku, ki je v nesreči” je danes tako rekoč vseprisotno. Za to, da bodo lahko v bodoče še bolje opremljeni na intervencijah, so ob 110. rojstnem dnevu dobili posebno darilo – novo avtocisterno, kar je Hergamas ocenil kot resnično veliko in pomembno pridobitev. Z novim vozilom AC 16/60 so namreč nadomestili približno 35 let starega.

parada pobrezje 5

Ob društvenem jubileju, so na Pobrežju obeležili tudi 26. dan gasilcev. Samo Robič, poveljnik Gasilske zveze Maribor, je ob tej priložnosti vsem gasilcem v prvi vrsti zaželel varno interveniranje. “Naj se vsi gasilci, ki izvozijo na intervencije, varni in nepoškodovani vrnejo. Naj v čim večji meri rešujejo človeška življenja, premoženje in tudi naravno okolje. Vsem skupaj pa želim tudi, da bi gasilci, ki ogromno ur prebijejo v gasilskih domovih, poleg služb, čim več ur preživeli tudi v krogu družine ter, da bi jih družine podpirale pri njihovem delu.” Slovesnosti se je udeležil tudi mariborski župan Andrej Fištravec, ki je v nagovoru med drugim poudaril, da so gasilci “hrbtenica civilne zaščite“.

slovesnost pobrezje 3
Na območju Maribora z okolico uspešno deluje 21 prostovoljnih gasilskih društev ter 2 industrijski prostovoljni gasilski društvi.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.