10:00, pet, 29. Mar

Umrl častni občan Lenarta





Lojze Peserl  se je rodil leta 1938 na Malni. Osnovno šolo je obiskoval v Jurovskem Dolu, kjer je bil član dramske in folklorne skupine. Šolanje je nadaljeval na Centru za glasbeno vzgojo v Mariboru. Bil je vsestransko aktiven na več področjih.

FOTO: Pixabay.com

Režiral je dramske igre. Poučeval je glasbeni pouk na več osnovnih šolah, kjer je vodil mladinske pevske zbore, in sicer pri Sv. Ani, Sv. Trojici, pri Benediktu in v Jurovskem Dolu. Za delo na glasbenem področju je prejel več priznanj.

V Lenartu je leta 1970, pri Kulturnem društvu Radko Smiljan, ustanovil mešani pevski zbor. Kasneje je mnogo let vodil ženski pevski zbor, s katerim so nastopali na mnogih prireditvah v domačem in okoliških krajih. Pevski zbor je vodil še v Benediktu, v Lenartu je bil 20 let umetniški vodja Slovenskogoriškega okteta.

Nastopali so na mnogih prireditvah v bližnji in daljni okolici. Gostovali so tudi v tujini, v Avstriji, v Nemčiji v Hrvaški in v Srbiji. Leta 1991 so peli na avdienci pri papežu Janezu Pavlu II. Bil je tudi  vodja Slovenskogoriških glasov. Napisal je več pesmi, ki jih je uglasbil za ansambel in zbor.

Pomembno je tudi njegovo glasbeno pedagoško delo. Leta 1964 je bil prvi učitelj ob ustanovitvi Glasbene šole Lenart, ki je bila dislocirani oddelek Srednje glasbene in baletne šole Maribor. Z manjšo prekinitvijo je bil vodja lenarškega oddelka glasbene šole vse do upokojitve.

Vodil je tudi harmonikarski orkester. Mnogi njegovi učenci so uspešno zaključili študij glasbe. Glasba je njegovo življenjsko poslanstvo. Dejaven je bil tudi na literarnem področju. Zbral in zapisal je ljudske pesmi iz naših krajev z naslovom Kdo zna peti še vse te kitice. Napisal je tudi Kroniko družine Črnčec in družine Peserl. Leta 2008 je napisal knjigo Običaji – obredi in dogodki pri Sv. Juriju v Slovenskih goricah. Je soavtor etnološke knjige iz naših krajev: Lüdi so gučali, ki je izšla v letu 2008.

Za izjemno življenjsko delo na področju kulture, zlasti glasbe, ohranjanja kulturne in etnološke dediščine je  Lojze Peserl leta 2009 prejel naziv Častni občan Občine Lenart.

Žalna seja in žalna knjiga: V spomin Lojzetu Peserlu, častnemu občanu Občine Lenart.

Žalna seja bo v ponedeljek, 6. 9. 2021, ob 13. uri v Centru Slovenskih goric – mala dvorana.

Občina Lenart je v njegov spomin odprla žalno knjigo, kjer se lahko z vpisom v žalno knjigo poklonite Peserlu. Vpis v žalno knjigo je možen v avli Jožeta Hudalesa v prostorih Občine Lenart od petka, 3. 9. 2021, do srede, 8. 9. 2021, do 12. ure.

“S svojim delom je pustil neizbrisen pečat v naši občini, s prizadevanji za razvoj kulturni razvoj pa je postavil močan temelj, na katerem smo in bomo v občini gradili dalje. Za izjemno življenjsko delo na področju kulture, zlasti glasbe, ohranjanja kulturne in etnološke dediščine je Lojze Peserl leta 2009 prejel naziv Častni občan Občine Lenart,” so zapisali na straneh občine Lenart.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.