19:26, čet, 28. Mar

20 let študijskega programa GING





Na univerzi v Mariboru so danes obeležili 20. let uspešnega interdisciplinarnega študija Gospodarskega inženirstva, ki ga izvajajo v sodelovanju štirih fakultet.

Kot so povedali na Univerzi v Mariboru, je sodelovanje različnih fakultet na enem programu svojevrstna posebnost v njihovem univerzitetnem prostoru in si zato zasluži posebno pozornost.

Rektor Univerze v Mariboru, Danijel Rebolj, je ob 20. obletnici poudaril: “Program GING je bil prvi interdisciplinarni študijski program na tej univerzi, kjer smo se pri samem profilu nekoliko zgledovali po nemških oziroma avstrijskih profilih – Wirtschaft Ingenieur, ki so v nemškem zgornjem prostoru zelo dobro sprejeti, z zelo dobro tradicijo. Tudi v našem prostoru se je ta profil zelo dobro ujel. Že v začetku, kakor tudi kasneje, so se v ta program vpisali zelo dobri študentje. Mnogi izmed njih so se kasneje odlično izkazali tudi v podjetjih, v praksi. To dokazuje, da je takšen profil potreben ter da so interdisciplinarni študiji zelo koristni.”

Prav tako so se slovesnosti ob 20. rojstnem dnevu študijskega programa GING udeležili tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Stanko Stepišnik, direktor področja gospodarjenja v BSH Hišni aparati Boštjan Gorjup, Maksimiljan Šuman iz NKBM Invest, ki sta kot uspešna diplomanta GING–a tudi podala pogled na študij in svojo poklicno pot.

O pomenu študija gospodarskega inženirstva v Avstriji je spregovoril Stefan Vorbach s Tehniške univerze iz Gradca.

Direktor gospodarjenja v nazarskem podjetju BSH Hišni aparati Boštjan Gorjup, mladi manager leta 2012 po izboru Združenja Manager, vodi podjetje s 1300 zaposlenimi, ki vsako leto povečuje prihodke in dobiček. “Tukaj sem začel svojo študijsko pot pred štirinajstimi leti. Nov študij je za nas pomenil svojevrsten izziv, po svoje tudi neke vrste “riziko”, kako bo izpadlo na trgu dela, vendar smo poskušali biti čim bolj dinamični že v času študija, se povezovali s podjetniki, delali zanimive seminarske naloge, prav tako pa je bila tudi diploma v tej smeri. Zaposlitev se mi je tako rekoč zgodila čez noč. Moja karierna pot se je pričela s prakso in nadaljevala do danes, z direktorskim mestom.” je še pojasnil.

O dvajsetih letih GING-ovcev in GING–ovk pa je spregovoril tudi minister, ki jim je napovedal pozitivno prihodnost: “Smer izobraževanja GING–ovk in GING–ovcev je zelo pozitivna, predvsem za gospodarstvo. Tukaj je sinergija podjetništva in ekonomije. Ekonomija je tista, ki je potrebna, da se prodaja lastno znanje, ali znanje, ki ga ljudje potrebujejo za proizvod v skupini ali v podjetju.”

ging 1 (8)

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.