01:44, sre, 24. Apr

24. Dnevi poezije in vina v več krajih po Sloveniji, tokrat pa tudi v Avstriji





Jutri, v sredo, 26. avgusta, se bodo z Večeri pred dnevi začeli že 24. Dnevi poezije in vina, ki bodo Ptuj, Ljubljano in številne druge kraje po Sloveniji in Avstriji oživili med 26. in 29. avgustom 2020. 33 pesnikov in pesnic iz 16 držav bo v štirih dneh nastopilo na več kot 60 dogodkih. Festival je letos povezan z Vitezi poezije in Festivalom mlade literature Urška.

Večeri pred dnevi bodo jutri s pesniško-glasbenim dogajanjem naselili Ptuj, Potrno (Avstrija), Krško, Pruh in Ljubljano. Na Ptuju se bo ob 20. obletnici s svojimi vitezinjami in vitezi predstavil Pesniški turnir. Zvečer bo na Mestni tržnici zazvenel orkestrski vrtiljak Slovenskega nacionalnega mladinskega orkestra, ki bo v sodelovanju z dirigentko Živo Ploj Peršuh predstavil pester opus Dominika Bagole – Balladera, pridružila pa se bosta tudi Jadranka Juras in Emkej. V Ljubljani bo v Parku Sveta Evrope pri Cankarjevem domu poezija zazvenela v tonih izvirnikov, ki jih bomo poslušali tudi v slovenskih prevodih. Dogodek je organiziran v sodelovanju z Mrežo nacionalnih kulturnih inštitutov Evropske unije EUNIC in Cankarjevim domom.

Letošnja avtorica Odprtega pisma Evropi, ki ga bomo prvič slišali na otvoritvi festivala, 27. avgusta, je madžarska pesnica in prozaistka Krisztina Tóth. Poezijo častnih gostov, italijanske pesnice Patrizie Cavalli in škotskega pesnika ter pisatelja Johna Burnsida, pa je odslej mogoče brati v prevodu zbirk njunih izbranih pesmi, ki sta ravnokar izšli v dvojezičnih izdajah. John Burnside se bo v virtualnem pogovoru, ki ga bo vodila Ksenija Horvat festivalu pridružil v četrtek, 27. avgusta, ob 11. uri.

Eden najodmevnejših mednarodnih pesniških festivalov v tem delu Evrope, ki že več kot dve desetletji združuje pesniško besedo in promocijo najodličnejših slovenskih vin, bo kljub omejitvam zaradi epidemije razkošen in bo večinoma izveden v živo, le manjši del virtualno. Zaradi upoštevanja varnostnih ukrepov in omejenega števila mest so za dogodke potrebne predhodne prijave z obrazcem na spletni strani festivala.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.