08:57, sob, 20. Apr

25. Lent se bo poslovil s tradicionalnim ognjemetom





S polnočnim ognjemetom na Trgu Leona Štuklja se bo drevi v Mariboru sklenil Festival Lent. Ta je v letošnji 25. izdaji med drugim gostil legendarnega irskega glasbenika in aktivista Boba Geldofa, muzikal Jesus Christ Superstar v izvedbi Mestnega gledališča iz Brna ter spektakel na Dravi, ki ga je uprizorila francoska gledališka skupina Ilotopie.

Ognjemet Lent

Eden od vrhuncev festivala je bil Geldofov nastop v sredo na osrednjem prizorišču na Trgu Leona Štuklja. Eden politično najbolj vplivnih glasbenikov v zgodovini glasbe, znan tudi po svojih dobrodelnih projektih, se je v štajerski prestolnici predstavil z znanim repertoarjem skladb, za val navdušenja pa je med drugim poskrbel z znamenito I Don’t Like Mondays.

Poleg Geldofa so na festivalu med drugim gostili folklorne skupine iz Kube, Bocvane, Gruzije, Hrvaške, Madžarske in Bolgarije ter koncerte zasedb S.A.R.S, The Real McKenzies, GoGo Penguin, Hot 8 Brass Band, Pharoah Sanders Quartet, Omar Sosa Quarteto Afeocubano, Psihomodo Pop, Zabranjeno pušenje in Iztoka Mlakarja.

Na glavnem prizorišču festivala, ki je od leta 2015 na Trgu Leona Štuklja, so med drugim izvedli opero La Traviata in baletni triptih Favn – Carmen – Bolero Slovenskega narodnega gledališča Maribor.

Za ljubitelje kulinarike je bil tudi letos na voljo Sladolent, za družine in otroke pestro dogajanje v Mestnem parku, na svoj račun so prišli tudi športni navdušenci ter ljubitelji stand upa in uličnega gledališča. Zunanji avditorij Lutkovnega gledališča Maribor je bil rezerviran za jazz in komedije, Vetrinjski dvor za otroške predstave, Dvorana Union za klasično glasbo, v okviru programa Živo mesto pa so zaživeli manj sicer živi kotički Maribora.

Četrt stoletja festivala je prikazovala razstava v Minoritski cerkvi, letošnja posebnost pa je bila tudi predstava na vodi Aqua Forte v izvedbi skupine Ilotopie, s katero so med drugim želeli nadomestiti odsotnost plavajočega odra, ki pa naj bi po zagotovilih župana Andreja Fištravca znova stal že prihodnje leto.

Po besedah prvega moža Lenta, direktorja Narodnega doma Maribor Vladimirja Rukavine, so tudi letos želeli “iz malega mesta Maribor narediti veliko mesto”.

Lent se je, kot je spomnil, razvil iz folklornega festivala Folkart. Takratna želja je bila narediti iz Maribora kozmopolitsko mesto, v katerem bi vladal občutek, da se na vsakem koraku kaj dogaja. “Mislim, da nam to v teh desetih dneh, kolikor ponavadi traja festival, uspeva in takrat je res vredno priti v Maribor,” je prepričan.

“Čeprav se ves čas držimo trezne cenovne politike, saj v takšnem mestu drugače ne gre, ves čas ohranjamo visoko kakovost programa, pri čemer smo pozorni, da ima ta poleg razvedrilne tudi izobraževalno funkcijo. Marsikdo se je tukaj prvič v življenju srečal z opero ali klasično glasbo, pa z etnom ali jazzom,” je še poudaril Rukavina.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.