09:28, sob, 20. Apr

27 milijonov za razvoj Koroške regije





Člani sveta Koroške regije in razvojnega sveta regije so v Radljah ob Dravi potrdili prvi dogovor za razvoj regije. Med štiri projekte so razdelili del od 27 milijonov evrov, namenjenih regiji. Nad potrjenim pa sta razočarana župana občin Prevalje in Črna na Koroškem.

V potrjenem prvi dogovoru za razvoj Koroške regije so vključeni štirje projekti, za katere bo financiranje neposredno odobreno in ne gredo na razpise. Gre za projekte izgradnje čistilnih naprav v Črni na Koroškem in na Prevaljah, daljinsko kolesarsko povezavo Trbonje-Maribor in regijsko štipendijsko shemo. Skupaj so vredni okoli 15 milijonov evrov. Kljub temu, da sta v dogovor vključeni čistilni napravi v Črni in na Prevaljah, sta ravno župan Matija Tasič in županja Romana Lesjak glasovala proti takšnemu dogovoru. Razlog za to je, da sprejeti dogovor predvideva bistveno nižje sofinanciranje projektov s strani sredstev EU in države kot pa prvotni dogovor za razvoj regije, ki sta ga svet koroške regije in razvojni svet regije potrdila decembra 2015. Hkrati pa naj bi sprejeti dogovor ogrožal izgradnjo čistilnih naprav.

Čistilna naprava.
Čistilna naprava.

Po novem namreč projekti ne kandidirajo za sredstva na posameznih razpisih, ampak se mora Koroška regija sama dogovoriti, za katere projekte bo namenila 27 milijonov njej dodeljenih evrov, pri čemer pa župan Občine Radlje ob Dravi in predsedujoči Svetu Koroške regije Alan Bukovnik kot “edini korektni kriterij” navaja število prebivalcev in je v skladu s tem tudi pripravil predlog, o katerem so glasovali najprej na svetu regije in nato še na regijskem razvojnem svetu. Pri glasovanju o dogovoru mu je sledilo še devet drugih koroških županov, medtem ko sta župana Črne in Prevalj glasovala proti. Glede na dogajanje na tej seji sveta regije bosta oba še razmislila o tem, ali bosta občini v prihodnje sploh še sodelovali v svetu regije in razvojnem svetu.

Ni denarja, kazen pa grozi
Pod temi pogoji Občina Prevalje ne more narediti čistilne naprave in je tudi ne bomo, ker nimamo finančnih sredstev,” je dejal Tasič, župan Občine Prevalje. Kot največji problem je izpostavil dejstvo, da je na načrtovano čistilno napravo vezana tudi 100 milijonov evrov vredna naložba družbe Lek na Prevaljah, saj je predvideno, da se s fekalnimi vodami priključi na čistilno napravo. Občina Prevalje bi po prvotnem dogovoru za čistilno napravo dobila 5,4 milijona evrov sredstev sofinanciranja, kar bi predstavljalo okoli 85 odstotkov upravičenih stroškov projekta, po sedaj potrjenem pa se ji obeta 2,3 milijona evrov, sama pa bi morala prispevati 4,3 milijona evrov. A Tasič pravi, da občina teh sredstev nima, niti ni kreditno sposobna do te mere. Izpostavil je še, da je država spremenila pravila igre tik pred zdajci in naredila tudi napako, saj bi morala za takšne projekte, kot je izgradnja čistilnih naprav, zagotoviti zadostna sredstva oz. v takem deležu sofinanciranja, ko so ga pri izgradnji čistilni naprav v preteklosti bile deležne druge občine. V primeru neizgradnje čistilnih naprav jo namreč čakajo kazni v Bruslju.

Tudi Lesjakova, županja Občine Črna na Koroškem, je potrditev dogovora sprejela z “veliko grenkobe”, čeprav je takšno odločitev glede na “pogovore v ozadju” pričakovala. Kriterij števila prebivalcev se ji ne zdi sprejemljiv, kot pomembne je izpostavila tudi kriterije velikosti občine in oddaljenosti ter razvitost občine, prav tako se ji zdi nesprejemljiva sprememba pravil v zadnjih dveh mesecih. Za zdaj še ne ve, ali se bodo projekta sploh lotili na prvotno zastavljen način. Ta je napreč predvideval višji odstotek sofinanciranja.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.