16:08, čet, 25. Apr

31 potrjenih primerov okužbe s koronavirusom do 14. ure





Do danes do 14. ure v Sloveniji potrjenih 31 primerov okužbe z novim koronavirusom, je povedal minister za zdravje Aleš Šabeder danes ob 14. uri na novinarski konferenci. Do zdaj so sicer opravili več kot 1.600 testiranj.

V Sloveniji so včeraj potrdili še dve okužbi, tako da je bilo včeraj zvečer potrjenih 25 primerov. Danes do 14. ure pa so potrdili še šest novih potrjenih okuženih, skupaj torej 31. Minister za zdravje Aleš Šabeder, predstojnica klinike za infekcijske bolezni UKC Ljubljana Tatjana Lejko Zupanc in epidemiologinja z NIJZ Eva Grilc so danes ob 14. uri na novinarski konferenci v Ljubljani povedali zadnje znane informacije v zvezi s koronavirusom v Sloveniji.

Epidemiologinja Eva Grilc je poudarila, da gre za virusno obolenje, ki se ga ne zdravi z antibiotiki, dokler ne pride do bakterijskega zapleta, pa tudi, da se s takšno boleznijo v vseh letih, odkar je infektologinja, ni soočila. Pri tem je poudarila nevarnost zaradi hitrega načina prenosa, nalezljivosti in poteka, tako da se vsi učijo iz literature in izkušenj. Povedala je še, da so nekatera protivirusna zdravila sicer znana, a le eno je registrirano, “ki pa se načeloma ne uporablja za zdravljenje virusnih okužb, temveč drugih, to je namenjeno za najtežje primere. Imamo vse poti za pridobitev ključnega zdravila, ki še ni registrirano, če ga bo bolnik potreboval, ga bomo kljub temu dali.”

Držati se je treba protokola in navodil

Danes so ponovno poudarili, da naj se ljudje držijo protokola in navodil, da se ne bo ponovil primer iz koprskega zdravstvenega doma, v katerega je vstopil potencialno okuženi moški mimo vseh napisanih navodil, da naj tisti, ki sumijo, da so zboleli za koronavirusom, ne vstopajo, ampak pokličejo zdravnika po telefonu. Zaradi preventivnih ukrepov so morali zdravstveni dom zapreti za nekaj ur. Podobno pa se je zgodilo tudi v ambulanti za nujne primere v Bonifiki. Moški, ki je vstopil v zdravstveni dom vKopru, ni upošteval navodil, niti ni povedal, da je iz območja, kjer je večje število okuženih ljudi, niti da je bil v stiku z okuženim s koronavirusom. Ko so vendarle izvedeli informacije, so popisali vse ljudi, ki so bili z njim v kontaktu. Očistili in razkužili so prostore v pritličju, kjer se je gibal potencialno okuženi. Preventivne ukrepe so izvedli tudi v Bonifiki, kamor je prišel drugi moški, prav tako potencialno okužen s koronavirusom.

V ljubljanskem UKC 18 bolnikov

Na infekcijski kliniki Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je danes hospitaliziranih 18 bolnikov, pet se jih bo odpravilo domov, kjer bodo še naprej pod strogim zdravniškim nadzorom, je povedala na novinarski konferenci predstojnica klinike za infekcijske bolezni Tatjana Lejko Zupanc. Grilčeva je povedala, da je z novim koronavirusom okužen tudi zdravnik iz UKC Ljubljana, da pa naj bi bil pravočasno umaknjen z delovnega mesta. Okužena pa je še ena oseba iz UKC Ljubljana, a ta naj ne bi bila zdravstveni delavec.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.