12:17, čet, 25. Apr

4. Kurentova trgatev letos na Vurberku





Minulo soboto je, v organizaciji Zveze društev kurentov in Ptujske kleti, potekala četrta Kurentova trgatev. Lokacija letošnjega dogodka je potekala na hribu pod Vurberškim gradom iz katerega se je razprostiral čudovit pogled na dravsko polje. Iz nabranega grozdja bo pridelana žlahtna kapljica Kurentovo vino, poimenovana Mistik.

Zveza društev kurentov združuje 21 društev s preko 900 člani, kar pomeni, da je v zvezo vključena glavnina posameznikov, ki ohranjajo kurentovo obredje. Tokrat je “kurente” oziroma gospode, ki kurenta nosijo v srcu in duši, združil dogodek Kurentove trgatve. Zbrali so se pred Kulturim domom na Vurberku, kjer so jih pozdravili Aleš Ivančič, predsednik Zveze društev kurentov, dr. Aleksandra Pivec, ministrica za kmetijstvo gozdrastvo in prehrano RS in Nuška Gajšek, županja MOP, ki je med drugim dejala: “Vedno znova ponesemo dober glas Ptuja, kurenta in vina tudi v svet in postavljamo Ptuj in Slovenijo na zemljevid vinskih turističnih destinacij – s skrivnostno preteklostjo in izjemnimi zgodbami.«

IMG_6891

Po okrepčitvi s kislo juho so se podali med vinske trse in skrbno obrali najlepše grozdne jagode iz katerih bodo izkušeni vinarji v Ptujski vinski kleti pridelali Kurentovo vino – Mistik z letnico 2019. “Tudi letošnji Mistik bomo pridelali s srčno natančnostjo, strastjo in drznim kletarjenjem.”, pravi Maksimiljan Kadivec, enolog Ptujske vinske kleti.

IMG_6881

 










Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.