00:43, ned, 28. Jul

50. Borštnikovo srečanje z bogatim programom





Festival Borštnikovo srečanje bo ob 50. izdaji postregel z bogatim mednarodnim programom. Poleg predstav bodo festival zaznamovali tudi pogovori, bralne uprizoritve in strokovna srečanja. Letošnji Fokus bo namenjen Poljski, za nagrade se bo potegovalo deset predstav. Vpis abonmajev in predprodaja vstopnic se začneta 1. septembra.

borštnikovo 50

Tekmovalne predstave Borštnikovega srečanja so že znane, festival pa bo po besedah organizatorjev zaznamoval tudi bogat mednarodni program. Ta vključuje pregledno instalacijo Transforming Acts iz Berlina, z Madžarske prihaja predstava Šolski zvezek mladega režiserja Csaba Horvatha, gostili pa bodo tudi predstavo Razbiti Vrč prodornega srbskega režiserja Igorja Vuka Torbice.

Festivalski fokus bo usmerjen na Poljsko. Med tujimi produkcijami bosta tako na festivalu tudi dve poljski: Praznik mrtvih režiserja Radoslawa Rychcika in Paradise now? RE//MIX Living Theatre v izvedbi in režiji KOMUNA//WARSZAWA. V sklopu fokusa bo izšla knjiga s slovenskimi prevodi štirih dram, so sporočili organizatorji.

V sodelovanju z Akademijo za radio, gledališče, film in televizijo bodo izvedli dve mednarodni konferenci. Prva bo naslovljena Scenske umetnosti, migracije, politika: Slovensko gledališče kot sooblikovalec medkulturnih izmenjav, druga pa Gledališče v mestu. V sodelovanju z Društvom gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije bodo pripravili strokovno srečanje z naslovom Alternativa danes? s podnaslovom Umetnost ustvarjanja gledališča zunaj produkcijskih ultimatov.

Za Borštnikove nagrade se bo potegovalo deset predstav: Grad v režiji Janusza Kice, Čarobna gora in Hedda Gabler v režiji Mateje Koležnik, Iliada v režiji Jerneja Lorencija, Hlapci v režiji Sebastijana Horvata in Gospa Bovary v režiji Yulie Roschine.

V tekmovalnem programu bodo še Jugoslavija, moja dežela v režiji Ivice Buljana, Evropa, monolog za mater Korajžo in njene otroke v režiji Primoža Ekarta, George Kaplan v režiji Jake Andreja Vojevca ter Trst, mesto v vojni v režiji Igorja Pisona. Predstave je izbrala selektorica Amelia Kraigher.

Za nagrado društva gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije za najboljšo uprizoritev v minuli sezoni se bo poleg predstav Čarobna gora, Iliada, Hedda Gabler, Hlapci in Gospa Bovary potegovala še predstava Luftballett 2.2 po scenariju in v režiji Vlada G. Repnika.

Jubilejno Borštnikovo srečanje bo 15. oktobra uvedla razstava Gremo na Borštnika!, s katero želijo organizatorji festivala ob jubileju izpostaviti najboljše uprizoritve festivala, pokukati v zaodrje ter se pokloniti občinstvu. Z zvestim občinstvom bodo v sklopu festivala pripravili tudi pogovor. Drugi posebni pogovor bo posvečen ljudem iz zaodrja. Oba bo vodil Tone Partljič, dolgoletni predsednik sveta Borštnikovega srečanja.

Otvoritvena predstava bo 20th Century Fog – Megla stoletja v režiji Matjaža Zupančiča, ki je sicer uvrščena v spremljevalni program. V slednjem sta med drugimi predstavi drugič v izvedbi in režiji Simone Semenič ter Hinkemann v režiji Marka Čeha.

Pripravljen je tudi izbor slovenskih predstav, namenjen mednarodni strokovni javnosti in tujim gledališkim kritikom. Sestavljen je iz vseh predstav tekmovalnega programa in treh predstav spremljevalnega programa.

Vpis abonmajev in predprodaja vstopnic za festival bosta potekala od 1. septembra. Na relaciji Ljubljana-Maribor-Ljubljana se bo na festival mogoče odpraviti s Festbusom. Ob 50. izdaji srečanja organizatorji v sodelovanju z galerijo E2RD pripravljajo tudi ekskluzivno kolekcijo nakita. Borštnikovo srečanje se bo s podelitvijo nagrad sklenilo 25. oktobra.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.