17:08, čet, 28. Mar

50. letnica KUDa Študent





V sredo, 21. maja je potekala novinarska konferenca KUDa Študent Maribor, saj člani praznujejo petdeseto obletnico delovanja. Na novinarski konferenci so podrobneje predstavili, kako bodo obletnico obeležili.

KUD1

KUD2

Ob svečanem jubileju bodo aktualni in bodoči člani KUD Študent pripravili več dogodkov; prvi bo že to soboto, 24. maja, ob 19. uri v SNG Maribor, kjer bodo folkloristi in godci AFS Študent počastili 50. obletnico delovanja KUD-a Študent Maribor. Osrednji dogodek pa bo v sklopu Festivala Lent, 30. junija na glavnem odru.

Kulturno umetniško društvo (KUD) Študent je bilo ustanovljeno točno na današnji dan pred 50 leti. Nastalo je zaradi potrebe po kulturnem izživljanju mariborskih študentov. Danes ga sestavljajo Akademska folklorna skupina (AFS) Študent, Akademski pevski zbor (APZ) Maribor in vrsta veteranskih skupin. V 50. letih delovanja je pod dežnikom KUD-a Študent Maribor delovalo še 14 različnih sekcij, od gledališke, do jazz baleta. Osupljiva je tudi statistika, ki pravi, da se je v KUD-u Študent v 50. letih delovanja zvrstilo preko 6000 članov, ki so nastopili 4500-krat, postavili 50 različnih ljudskih plesnih koreografij in zapeli 1250 različnih skladb. Obiskali so več kot 50 različnih držav sveta in prepotovali več kot 500.000 kilometrov, kar predstavlja 13-kratno razdaljo okoli sveta. Projekt 50 let KUD-a Študent Maribor, ki so ga poimenovali Mozaik preteklosti, je pod svoje pokroviteljstvo vzel mariborski župan dr. Andrej Fištravec, pod častno pokroviteljstvo pa predsednik RS Borut Pahor.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.