16:12, čet, 28. Mar

6-letna Maša potrebuje pomoč za operacijo v Ameriki





Po desetih neuspešnih operacijah, od tega 5 v Ljubljani in 5 v Nemčiji, Maši in njeni mami Nataliji ni preostalo drugega, kot da se odločita za še en poseg. Tokrat gre Maša “pod nož” dr. Drorja Paleya, znanega ameriškega strokovnjaka, ki je pred dobrim letom in pol rešil tudi Lanine noge. Ampak, podobno kot takrat Lanin oče, tudi Mašina mama potrebuje finančno pomoč, da bi svojo deklico rešila dosedanjih muk.

Rodila se je s težko okvaro kolkov (luksacijo), čez dober mesec dni (natančneje 21. septembra) pa Maša – namesto prvič v šolo – prvič odpotuje na Florido. Tam jo bo operiral dr. Paley. Po vseh dosedanjih “neuspešnih operacijah je Maši ostala za 5 cm skrajšana leva nogica,” razlaga njena mama Natalija Zorman. Na prvo operacijo so odšli v UKC Ljubljana, v Nemčiji pa so ji nazadnje predlagali, da bi skrajšali (torej odrezali) še Mašino desno nogo, česar njena starša nikakor nista mogla sprejeti. Dr. Paley naj bi težavo rešil z operacijo kolkov: letos enega, prihodnje leto pa še z operacijo drugega kolka “in podaljšavo nogice, zato prosimo dobre ljudi za pomoč,” dodaja Mašina mama Natalija.

6-letna Maša Kraljevič na sprehodu po Mariboru. Foto: Natalija Zorman
6-letna Maša Kraljevič na sprehodu po Mariboru. Foto: Natalija Zorman

Sprehodi za celo življenje
Kot nam je pojasnila Natalija, so si sicer sprva delno oddahnili, ko so izvedeli, da jim bodo na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) plačali zdravljenje v tujini (ker so izčrpali možnosti zdravljenja v Sloveniji). To pomeni, da bodo (po)krili približno 200 tisoč evrov stroškov, a žal to ne bo edini strošek njunega potovanja v Ameriko, za katerega upata, da bo končno postreglo z rešitvijo. Maša je shodila šele pri treh letih in pol, ker njeni prirojeno deformirani kolki (obojestranski izpah) pred tem niso mogli nositi njenega telesa. Danes 6-letna deklica zaradi pet centimetrov krajše noge hodi po prstih. Zaradi neprimerne drže in obremenitve telesa se ji že ukrivlja hrbtenica. Trenutno si ne morejo privoščiti daljšega družinskega sprehoda, ker je ta za Mašo preprosto prenaporen. Po operaciji pa naj bi bilo njeno življenje normalno. “Dr. Paley pravi, da bi bilo to za celo življenje, zato pričakujemo, da bo Maša po posegih normalno hodila,” je razložila Mašina mama Natalija.

Pomaga lahko kdorkoli
Mašina mama Natalija ve, da njena zgodba in zgodba njene deklice ni edina. A hkrati verjame, da bodo dobri ljudje skušali pomagati tudi njej. Med operacijo, za katero bodo zagotovili sredstva na ZZZS, bosta stanovali pod okriljem bolnišnice, kasneje pa bosta morali najeti stanovanje. Temu bo treba prišteti še stroške bivanja, prehrane, verjetno tudi stroške kakšnih dodatnih zdravstvenih storitev ali potrebščin, ki bi lajšale Mašino okrevanje. To naj bi trajalo vsaj tri mesece. “Vse stane in zato morava imeti s seboj dovolj denarja,” razlaga Natalija. Pomaga lahko kdorkoli, in sicer z nakazilom svojega prispevka na bančni račun Dobrodelnega društva iz Srca dam, IBAN SI56 1010 0005 5709 811, odprt pri Banki Koper.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.