07:16, pet, 5. Jul

7 občanov Mute želi referendum





Na Muti že od leta 2006 teče projekt vodooskrbe, letos pa se je zapletlo. 7 občanov, združenih v civilno iniciativo, je županu Mirku Vošnerju podalo pobudo za razpis referenduma. Skrbela naj bi jih kakovost in cena pitne vode, a Vošner zagotavlja, da imajo isti cilj.

Foto: Občina Muta
Foto: Občina Muta

Uvodoma je treba izpostaviti, da v projektu vodooskrbe sodeluje 5 koroških občin: Dravograd, Vuzenica, Radlje ob Dravi, Podvelka in Muta, kjer se je zapletlo. Kot smo izvedeli neuradno, naj bi 7 občanov dvomilo, da župan sledi načelu zagotavljanja kvalitete in cene pitne vode. Do zdaj naj bi najkvalitetnejša voda večinoma pritekala iz t.i. gravitacijskih vodov. Novi projekt pa temelji na skupnem vodu, zato naj bi bila kvaliteta vode pod vprašajem. Župan Mirko Vošner odgovarja, da vsi stremijo za istem ciljem, zato ni treba “napenjati tetive loka.” Iniciativo sicer podpira, ker verjame v zdravo logiko ohranjanja vodnih virov, ampak svari, da je bi bil strošek morebitnega referenduma nepotreben in precej visok.

Foto: Občina Muta
Foto: Občina Muta

Pojasnjuje, da se njegovo stališče do projekta vodooskrbe v ničemer ni spremenilo. Projekt pa resda spreminja, in sicer tako, da bi vanj vključili vodni vir na Pernicah. Pri tem je Vošner pojasnil, da trenutno razrešujejo “tehnično težavo, saj ta vodni vir sega približno 250 metrov čez mejo, torej je v Avstriji.” Da bi zagotovil vsa soglasja, se je v zadnjih dneh mudil na intenzivnih delovnih sestankih z županom Eibiswalda, deželnim okrajnim glavarjem iz Deutschlandsberga in z lastnikom zemljišča, kjer je izvir. Kot je povedal Vošner, so vsi izrazili naklonjenost, zato verjame, da imajo realne možnosti za čezmejno sodelovanje, s katerim bi (po njegovih zagotovilih) občani in občanke Mute dobili še bolj kvaliteten vir pitne vode.
Podrobnosti nocoj ob 18.30 na BK TV.

Foto: Občina Muta
Foto: Občina Muta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.