00:23, ned, 28. Jul

Akademija ruških umetnikov





Vsakoletna osrednja prireditev Glazerjevih dnevov je gotovo Akademija ruških umetnikov. Letos smo si v avli CEZAMa najprej ogledali razstavo ruške umetnice Kaje Lukač, v veliki dvorani pa koncert pod skupnim naslovom Ko ciproš zacveti.

akademija glazerjevi dnevi 2015 (18)

Kaja Lukač je ilustrirala glasbeno pravljico Rege ali žabje frke, ki jo je napisal in uglasbil Peter Andrej, oblikoval pa Vid Andrej. Tako smo za otvoritev večera spoznali pravi »ruški produkt«. “To je res cela kombinacija, za katero je ogromno dela,« je dejala Kaja, ki se je v ilustriranju preizkusila prvič.

akademija glazerjevi dnevi 2015 (25)

Da bi bolje spoznali vsebino pravljice, je Peter Andrej zbranim prebral nekaj odlomkov. Skupaj z Matjažem Dajčarjem pa sta otvoritev popestrila tudi z izvedbo glasbenih odlomkov v živo.

akademija glazerjevi dnevi 2015 (19)

Iz avle se je dogajanje preselilo v veliko dvorano, kjer je obiskovalce uvodoma nagovoril župan Uroš Razpet. Izpostavil je pomen družbenih vrednot in še več umetnikov pozval k ustvarjanju: »Verjetno je že čas, da opazimo, da marsikaj znamo in da marsikaj zmoremo,” je dejal. Na odru so se zvrstili številni, tudi mednarodno priznani glasbeniki, ki »izvirajo« iz Ruš. Obiskovalci so bili navdušeni.

akademija glazerjevi dnevi 2015 (6)

Poleg Lauženkov, DURovcev, Rokodelcev, Toxsicka, mladega DJa Emilija in še koga, je bila posebne pozornosti deležna Mia Žnidarič, ki je sklenila večer.

akademija glazerjevi dnevi 2015 (15)

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.