03:17, sre, 3. Jul

Aleksander Jevšek na soočenju BK TV: “Mi smo zdrsnili na izpitu, kot Evropejci.”





Na BK TV smo izpeljali soočenje kandidatov za evropske poslance. Aleksander Jevšek je zastopal barve Socialnih demokratov (SD).

Aleksandra Jevška smo uvodoma vprašali, kaj mu pomeni več, ministrsko mesto ali mesto evropskega poslanca, glede na to, da kandidira na listi stranke: “Mislim, da je pomembno, da vem, kako dišijo bruseljski hodniki in kje manj diši, tako v parlamentu, kot v komisiji. Bil sem sedem let član odbora regij in pogosto sem v Bruslju. In kjer manj diši je prostor, da zaveje nov veter. In to je prostor za slovenskega poslanca z vrst social demokracije v evropskem parlamentu.”

Zloraba digitalnih omrežjih za sovražen govor za napeljevanje k nasilju je nesprejemljiva v vsakem oziru

Povprašamo ga tudi, kakšno vlogo vidi pri družbenih omrežjih in spodbujanju nekega demokratičnega dialoga in tudi participacije državljanov. “V tem prostoru smo pred kratkim imeli priložnost spoznati, kako se da zmanupilirati varnost otrok v šolah preko digitalnih omrežij. Mislim, da je tukaj vsem jasno, da je zloraba digitalnih omrežjih za sovražen govor za napeljevanje k nasilju nesprejemljiva v vsakem oziru. Najprej z ozaveščanjem ljudi, potem pa tudi s sankcioniranjem, ko preide to mejo. Tisto, ki je določena v kazenski zakonodaji, imamo danes določbe v kazenski zakonodaji in ne rabimo spreminjat ali pa dopolnjevat kazenske zakonodaje, glede napeljevanja k nasilju, ksenofobiji, sovraštvu … Mislim, da je bolj problem v sistemu, ki ni dosleden, da bi to upošteval.”

“Se pa strinjam, da je potrebno digitalna omrežja, ki so nujna in del pravzaprav ozaveščanja ljudi, del razvoja javne uprave zaradi dostopnosti do digitalnih storitev, seveda tudi del razvoja gospodarstva, ki si ga ne moremo zamisliti brez digitalnih omrežij, potrebno razvijati in zaradi tega v kohezijski politiki namenjamo v tej finančni perspektivi 145 milijonov za različne oblike širjenja digitalizacije. Od hitrega interneta do opremljanja posameznih skupin z digitalnimi znanji,” še pove Jevšek.

“Rad bi dodal, da je resnično nujno, da imajo vsi na vseh območjih ne samo v Sloveniji, tudi v Evropi dostop do širokopasovnih omrežij, kajti to je izredno pomembno tudi za skladni regionalni razvoj. Za demografsko vprašanje, s katerim se soočamo pri nas, kot tudi v Evropi. Glede umetne inteligence pa so tako plusi, kot minusi. Kje sem to prebral? V programu Chat sem pogledal, kaj Chat meni o umetni inteligenci in naj si pogleda vsak posameznik, pa bo videl,” je Jevšek na soočenju še povedal o osnovi infrastrukturi, ko govorimo o digitalizaciji.

Povprašamo ga, kakšne regulative bi podprl kot evropski poslanec? “Regulative so bile že vzpostavljene na nivoju evropske unije. Urad za umetno inteligenco je ustanovljen, pripravlja se zakonodaja, kot sem prej povedal, obstajajo plusi, minusi, ampak dejstvo je, da razvoju umetne inteligence se ne bomo mogli izogniti. Kako jo pa regulirat, vam bom pa povedal z enim stavkom – s hitrim in učinkovitim razvojem čustvene inteligence, z vračanjem vrednost tam, kjer smo jih pozabili. Vrednot do sočloveka, vrednost do miru in vrednot do spoštovanje drug drugega. S tem bi se izognili marsikateri težavi, tudi na družabnih omrežjih.”

Zanima nas tudi, kako bo kot evropski poslanec konkretno zavzel stališče za kaj Slovenija potrebuje denar. “No jaz konkretno delam že kot minister za kohezijo in regionalni razvoj in 3,4 milijarde evrov v novi finančni perspektivi. Žal mi je, da nekateri površno berejo program, je namenjenih v 760 milijonov za znanost, razvoj, inovativnost. In 760, skoraj 800 milijonov za zeleni prehod, obnovljive vire energije. Se pravi govorimo o milijardi šesto milijonov evrov, ki niso zidovi, ki niso kanalizacije, ki niso vodovodi, ker s tem počasi moramo končati v Sloveniji. In začeti vlagati evropski denar v inovativnosti, ker ravno to je krivo, da smo padli na tretje mesto za Ameriko in za Kitajsko.”

“Problem moramo rešiti doma”

Pa vendar v Mariboru na primer še vodovod ni povsod urejen. Jevšek na to komentira: “Tehnološke platforme, ki jo pripravlja evropska komisija, pravzaprav je že sprejeta, tam se bodo izvedli konkretni ukrepi, zato da se evropsko gospodarstvo dvigne. In če bomo mi kohezijo razumeli kot kanalizacijo, kolesarsko stezo in vodovod, potem se nam slabo piše. To delajmo iz integrale. In enega evra, ki ga dobimo iz evropske unije, mora nastati 2,7 evra dodane vrednosti. Ta denar, pa se strinjam, mora iti na regije. Mi rabimo močne regije, za to se zavzemam in zato tudi delamo na 12 razvojnih regijah, ki že obstajajo, dati jim je potrebno evropski denar in z denarjem znajo delati. Kot je bilo rečeno prejšnji teden v Pragi, ko smo govorili ministri za kohezijo in regionalni razvoj, tako kot bodo močne evropske regiji, tako bo močna tudi Evropa in s tem se absolutno strinjam.”

Ponekod še ni urejene osnovna infrastruktura, zanima nas, če je prostor oz. mesto za mehke vsebine, ko pa še vodovoda ni povsod, Jevšek odgovarja: “Poglejte za vodovodno infrastrukturo je v tej finančni perspektivi namenjenih 280 milijonov, problem so projekti, kar župani, ki smo bili, zelo dobro vemo. Vmeščanje v prostor, ki pa ni problem evropske unije, ali evropske komisije, ampak je problem doma. Ta problem moramo rešiti doma. Ker če investitor čaka da OPPN spremeniš v enem letu, da OP spremeniš v osmih letih, potem spije kavo in se obrne. In to moramo doma rešiti, ne na nivoju evropske unije.”

Evropska komisija nam poje slavospeve 

Aleksander Jevšek je še odgovoril Francu Pukšiču glede črpanja denarja iz Evrope: “Čudovito občino Destrnik imate, pojdite si prešteti, koliko tabel je financirano s strani evropske unije, so nabite na teh objektih, ki ste jih naredili. Čestitam. Ampak dejstvo je, da to imate. Drugo pa samo replika … glejte evropski poslanec in slovenski evropski poslanci, moramo imeti tudi samozavest v evropskem parlamentu. Mene zmoti, da primerjamo Hrvaško s Slovenijo in smo tako ponižni takrat, ko gledamo na Hrvaško. Poglejte si spletno stran EU payments danes zjutraj, Slovenija je tretja med evropskimi državami po najuspešnejšem črpanju evropskih sredstev v perspektivi 2014 – 2020. Danes sem bil skupaj s predstavniki evropske komisije v Zagorju, kjer smo podpisali odločitev o podporo za 70 milijonov za razvoj te premogovniške regije. Evropska komisija nam poje slavospeve, mi doma pa ne znamo samozavestno to priznati, da smo dobri.”

Jevška še povprašamo, kaj se ja naredilo, a smo uvedli kakšne sankcije proti Izraelu, je Slovenija pokazal tu neko pokončno držo, zavzela stališče? “Jaz sem razumel to vprašanje kot kaj je Evropa naredila. Bom pojasnil tudi kasneje kaj je Slovenija naredila. Ampak social demokrati opozarjamo v tej kampanji in že prej, če kdaj so te evropske volitve najpomembnejše v zgodovini evropske unije. Zakaj? Zaradi tega, ker moramo vzpostaviti nazaj enotno in močno Evropo. Mi smo zdrsnili na izpitu, kot Evropejci, v energetski krizi, ko je vsaka država po svoje reševala energetsko vprašanje. Zdaj je še huje, ko se nismo enotno odzvali na vojno v Ukrajini in agresijo Izraela in nad teroristično organizacijo Hamas. Slovenija je na eni izmed zadnjih sej sprožila postopek za priznanje Palestine, jaz sem za to, da se pridružimo evropskim državam, ne morem govoriti o imenu zunanje politike Vlade RS, verjemite pa mi, da se na tem polju veliko dogaja, ne pred kamerami ampak s tiho diplomacijo. In ni slučajno, da je bila naša zunanja ministrica v zadnjih 14 dneh dvakrat na Bližnjem vzhodu,” pojasni Jevšek.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.