06:35, pon, 29. Jul

Ali ruški svetniki pričakujejo nezakonito financiranje društev?





Posledice nesprejetja proračuna v občini Ruše nosijo tamkajšnja društva, ki brez sredstev ne morejo delovati. Nekateri svetniki predlagajo financiranje po dvanajstinah, kot je bila praksa v prejšnjem mandatu. Preverili smo, ali je to sploh zakonito.

V uredništvo smo namreč dobili obvestilo, ki so ga svetniki iz vrst SD, NLR, MIR in AL spisali za občane Ruš v katerem pišejo, da je župan Uroš Razpet zaradi nesprejetega proračuna ustavil financiranje društev, s tem pa, da je onemogočil njihovo tekoče delovanje. Kot dejstvo navajajo, da lahko v takšnem primeru župan v okviru zakonskih možnosti izbere druge oblike financiranja društev, na osnovi preteklega proračuna po dvanajstinah.

10_Seja_Ruse

Bojana Muršič (SD) bi županu predlagala tovrstno financiranje z besedami, da “ni povsem v skladu z zakonom, ampak dejansko je treba ljudem pomagati. In na takšen način se jim lahko pomaga, v kolikor je neka mera tistega sodelovanja in mi smo tako naredili. Moram reči, da potem tudi proračunsko sodišče ni imelo nikakršnih zadržkov, ker potem je šlo za poračun vseh stvari za nazaj.” Ne samo, da je Muršičeva priznala, da je delovala nezakonito, celo predlagala je, da bi tudi sedanja ruška občinska uprava znova lahko delovala po tem vzoru.

Na občini pa so jasni. Direktorica občinske uprave Karin Jurše pravi, da ne ve na osnovi katerega predpisa je bilo to omogočeno oziroma kaj je bila pravna podlaga. “V obstoječi zakonodaji te pravne podlage ni. Zakon o javnih financah namreč jasno govori, da se v obdobju začasnega financiranja lahko financira samo redne naloge, oziroma tiste zadeve, ki so bile odprte v preteklem letu in se končujejo v sedanjem.” Medtem ko pa se za zadeve, ki izhajajo iz proračunskih postavk, za katere je potrebno imeti javne razpise (kar pri društvih zagotovo je takšna postavka) in pri čemer gre za transferna sredstva proračunskim prejemnikom, razpisi morajo izvesti.

seja ruše

Zakon o javnih financah se na tem področju ni prav nič spremenil ob leta 1999,” dodaja Juršetova. Mnenje Računskega sodišča in Direktorata za proračun (ki sta priložena v galeriji) sta jasna, da se lahko v tem času izvedejo razpis za obdobno financiranje, kar ne bi bilo smiselno, saj bi imeli razpis npr. samo za dva meseca, še pojasnjuje Juršetova.

Za mnenja smo vprašali občinske svetnike, ki so se bili pripravljeni odzvati. V svetniški skupini Združena akcija pravijo: “Glede izjav nekaterih svetnikov in svetniških skupin s pozivi po financiranju po t.i. dvanajstinah, pa lahko rečemo, da gre za preprosto zavajanje. Začasno financiranje mora potekati znotraj obstoječe zakonodaje.

Kot je povedal Jernej Ajd (MIR) ima “škarje in platno v rokah župan. On ima vso podlago tako ali drugače, da odloči koliko in v kakšni meri bo društva v tem stanju zdaj financiral.” Na kakšen način bi župan po njegovem lahko “rešil” društva, je bil Ajd kratek, menda samo s kakšnim sklepom.

Zadevo so komentirali tudi v drugih svetniških skupinah. Podrobnosti v današnjem Občinskem informatorju ob 18.30 na BKTV.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.