20:59, pet, 19. Apr

AMZS in Policija pred začetkom šolskega leta opozarjata na varnost otrok





Zagotavljanje varnosti otrok je v prvih septembrskih dneh ena najpomembnejših nalog Policije. Zato Avto-moto zveza Slovenije in Policija ob prihajajočem začetku novega
šolskega leta skupaj izvajata aktivnosti, s katerimi želijo opozoriti na varnost otrok, ki bodo prihodnji teden, še polni počitniške razigranosti, ponovno preplavili šolske poti.

Enega takih dogodkov so skupaj in ob sodelovanju AMD Pohorje, OŠ Dušana Flisa Hoče ter Občine Hoče-Slivnica, pripravili danes ob 9.30 pred Trgovino Mercatorja v Spodnjih Hočah. Pridružili sta se jim maskoti AMZS in maskota Policije policistka Pika, ki so se skupaj z otroci bližnjega vrtca sprehodili po šolskih poteh.

Otroci prečkajo cesto

“Policija v prvih dneh novega šolskega leta svoje dejavnosti usmerja predvsem v varnostne in preventivne dejavnosti na področju varne poti šolarjev v šolo in iz nje. Zato v tem času voznike še posebej opozarjamo, da so pozorni predvsem na otroke, ki prvič stopajo v šolske klopi. Zraven prevetivnih dejavnosti pa bo policija v okolici šol izvajala tudi represivne dejavnosti z izvajanjem poostrenih aktivnosti, ki se nanašajo na uporabo varnostnih pasov, kakor tudi prekoračitve hitrosti ter ugotavljanja brezhibnosti motornih vozil. Svojo vlogo pa imajo tukaj tudi starši, na katere še posebej apeliramo, da s svojim odgovornim ravnanjem v prometu, dajejo zgled svojim otrokom,” je povedal Branko Pivljakovič, samostojni policijski inšpektor v Oddelku za cestni promet Sektorja uniformirane policije Policijske uprave Maribor. V bližini šol bo tako mogoče opaziti večje število policistov, ki bodo spremljali predvsem morebitne prekoračitve hitrosti, odnos voznikov do pešcev in kajenje v vozilu ob prisotnosti mladoletnikov, saj v času, ko je v vozilu mladoletnik, zakon prepoveduje uporabo tobačnih izdelkov. Policisti bodo posebno pozornost namenili vstopanju in izstopanju otrok iz šolskih avtobusov. Vozniki se glede tega namreč ne zavedajo svojih dolžnosti. Če je avtobus, označen s tablo za prevoz otrok, ustavljen na avtobusnem postajališču, mora voznik mimo njega voziti posebej previdno in zmanjšati hitrost. Lahko se namreč zgodi, da bo otrok stekel na cesto izpred avtobusa, voznik ga ne bo ali pa ga bo prepozno opazil. Posledice take prometne nesreče so lahko zelo hude. Če pa je avtobus označen in ustavljen na vozišču, kar se dogaja v naseljih, kjer ni avtobusnih postajališč, se morajo vozniki ustaviti in počakati za avtobusom, ne smejo peljati mimo njega. Zato bodo policisti otroke opozarjali, naj počakajo, da avtobus odpelje, torej naj ne prečkajo vozišča pred ali za avtobusom.

Šolska pot
Šolska pot

Pred novim šolskim letom je tudi občina poskrbela za dodatne ukrepe, ki šolarjem omogočajo varno pot v šolo. “V začetku šolskega leta občina z že poznanimi opozorilnimi tablami v obliki bežočih otrok in policista z napravo za merjenje hitrosti opozori voznike, da naj bodo v okolici šol še posebej previdni. Letos smo dobili še dodaten prikazovalnik hitrosti avtomobilov, ki se ob prekoračitvi hitrosti obarva rdeče. Pred osnovno šolo Hoče smo postavili tudi fizične ovire za umirjanje prometa, največja pridobitev naše občine pa je prav gotovo osvetljeno krožišče pred vstopom v kraj Slivnica, ki bo dodatno umirilo promet in otrokom omogočilo varnejšo pot v šolo,” je občinske ukrepe opisal župan občine Hoče-Slivnica, Marko Soršak.
Predsednik AMD Pohorje, Konrad Vrhovšek pa je poudaril, da vsa društva v okviru Avro-moto zveze Slovenije izvajajo preventivo “Varna pot v šolo” vse dni v letu. “Letos smo naš program varne poti v službo usmerili predvsem na vožnjo z avtobusi, saj se pripravlja zakonodaja, da se bodo morali med vožnjo v avtobusu vsi otroci pripeti z varnostnim pasom.” Na koncu pa je optimistično dodal, da se infrastruktura v Sloveniji, ki omogoča varno pot šolarjev v šolo, izboljšuje.

Potrebno se je torej zavedati ranljivosti najšibkejših udeležencev v prometu, saj lahko že manjša nepazljivost povzroči veliko tragedijo. Bodimo torej strpni.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.