11:35, čet, 27. Jun

AMZS: Na pot le ob preverjanju aktualnega stanja na cestah





Tudi to poletje bo promet, še zlasti ob petkih in sobotah, občutno povečan na cestah proti Hrvaški, v obratni smeri pa ob sobotah in nedeljah. Avto-moto zveza Slovenije (AMZS) voznike opozarja, da se morajo ustrezno pripraviti z načrtovanjem poti, preverjanjem aktualnih informacij o državi, v katero potujejo, ter stanja na cestah.

Na AMZS voznike pozivajo, da se na pot odpravijo spočiti in le s tehnično brezhibnim ter ustrezno servisiranim vozilom in pravilno naloženo prtljago. Poudarjajo, da je zelo pomembno, kdaj odrinejo na pot, saj se gneči lahko izognejo z izbiro manj obremenjenih cest in mejnih prehodov. Potovanje lahko zaradi morebitnih zastojev traja dlje časa, zato je priporočljivo imeti s sabo dovolj vode in tudi kakšen prigrizek ter seveda poln rezervoar goriva oziroma dovolj energije v električnem vozilu. Če pride do okvare ali poškodbe vozila v prometni nesreči, naj velja previdnost glede nepooblaščenih izvajalcev pomoči na cesti.

Ceste bodo še dodatno obremenjene

Po nekaterih ocenah bodo slovenske ceste v primerjavi z minulim letom to poletje še dodatno obremenjene na račun tujih voznikov, ki potujejo na počitnice proti morju in drugim turističnim krajem. Avstrijska avto-moto zveza ÖAMTC denimo napoveduje, da naj bi v ali čez Slovenijo potovalo okoli šest odstotkov več avstrijskih državljanov kot lani. Na AMZS zato znova izpostavljajo, da že vsakdanji zastoji kažejo na dejstvo, da kapaciteta določenih delov avtocestnega sistema in nekaterih drugih cest ni več ustrezna. Edina kratkoročna rešitev je, da skušajmo sami storiti vse, kar lahko, da se izognemo zastojem.

“Podobno kot v minulih letih že ta konec tedna pričakujemo večje število turistov na naših cestah iz smeri Avstrije proti Hrvaški, podobno tudi v nedeljo v obratni smeri. Še več prometa pričakujemo od naslednjega konca tedna, ko se počitnice začnejo tudi v delu Avstrije in Švice, na Slovaškem, Češkem, nato pa še v Nemčiji in preostalih evropskih državah, zato bodo zelo obremenjeni vsi nadaljnji počitniški konci tednov,” so na AMZS povzeli besede Matica Zupančiča iz AMZS informacijskega centra.

Zupančič je voznikom svetoval, da se na pot ne odpravijo v času prometnih konic. Ob tem je dodal, naj vozniki upoštevajo, da je vlada sprejela odlok o podaljšanju nadzora na meji s Hrvaško in Madžarsko, ki bo veljal do 21. decembra. Prav tako Italija in Avstrija izvajata nadzor na meji s Slovenijo. Glede ravnanja v zastojih je izpostavil tudi pomen reševalnega pasu.

“Če obstanemo v zastoju, poskrbimo za ustrezno razvrščanje, da omogočimo vzpostavitev reševalnega pasu,” je dejal. Na avtocesti ali hitri cesti se morajo vozniki takoj, ko opazijo, da se promet ustavlja, razvrstiti skrajno levo, če so na prehitevalnem pasu, oziroma skrajno desno, tudi na odstavni pas, če so na voznem pasu. Ob tem je še povedal, da je lahko zapuščanje vozila, ki stoji v koloni, smrtno nevarno.

Voznike opozarjajo, da je puščanje otrok in živali v pregretih avtomobilih smrtno nevarno. Že pri zunanji temperaturi 20 stopinj Celzija je po petih minutah notranjost avta segreta na 24 stopinj – po 30 minutah je v notranjosti že za 16 stopinj bolj vroče, po eni uri pa je temperatura notranjosti že 46 stopinj.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.