12:10, sob, 20. Apr

Apel na predsednico RS: “Pohorje bi z vetrnimi elektrarnami postalo degradirana tehnološka krajina uničenih gozdov”





Civilna inciativa za Pohorje brez veternih elektrarn in krajani Kalš na Pohorju so na predsednico Republike Slovenije Natašo Pirc Musar naslovili dopis.

Zapisali so: “Kot predsednica ste se, kot ste obljubili pred volitvami, aktivno odzvali (tudi) na v zadnjem času precej aktualne okoljske ter naravovarstvene probleme. Pozdravljamo vaš apel županu Ljubljane, g. Zoranu Jankoviču, glede začasne zaustavitve postopkov, ki tečejo v zadevi Kanal C0.”

V nadaljevanju pa so zapisali, da se s podporo ministrstev izvaja umeščanje vetrnih elektrarn na območja najvrednejših slovenskih krajin, na območja najvrednejše
narave, varovane v sklopu slovenske ter evropske naravovarstvene zakonodaje: “Med temi območji izstopa Pohorje. Zaradi ohranjene narave je opredeljeno kot območje Natura 2000, tod so določene številne naravne vrednote lokalnega in državnega pomena, območje je, deloma, zavarovano z občinskimi odloki (naravni rezervati, naravni spomeniki). V zaključni fazi naj bi bila, tako minister za naravne vire in prostor, g. Brežan, potrditev območja ovršnega dela Pohorja kot Regijskega parka (pobudo zanj je sedem pohorskih občin podalo že leta 2017).”

Poudarili so, da so obsežni in sklenjeni pohorski gozdovi pomembni zaradi lesno proizvodnih funkcij in dodali, da nič manj pomembne niso, še posebej v času aktualnih klimatskih sprememb, njegove ekološke in socialne funkcije, katerih dobrobiti presegajo geografske meje Pohorja. “Pohorski gozdovi blažijo klimatske ekstreme, prispevajo k zagotavljanju zadostnih in neoporečnih vodnih virov, so ponor ogljika, ščitijo pred plazovi, obnavljajo prst, prebivalcem in obiskovalcem nudijo mir, prostor za sprostitev, rekreacijo in turizem. Predstavljajo zelena pljuča za več kot 300.000 okoliških prebivalcev,” dodajo.

Zapisali so tudi, da je, kolikor jim je znano, za vsako od načrtovanih elektrarn potreben posek gozda v izmeri vsaj 70 x 70 metrov.

“Iznad dreves bi se dvigale okoli 6 x višje vetrne elektrarne! Pohorske ceste bi bilo potrebno razširiti na vsaj 4 metre zgolj za to, da bi se na območja gradenj lahko pripeljalo sestavne dele vetrnic! V zavojih bi bile te razširitve še nekajkrat širše! Za delovanje vetrnih elektrarn so potrebna olja in maziva, ki predstavljajo, ob morebitnem izlitju, grožnjo pohorskim vodnim virom,” zapišejo.

Združeni krajani Kalš s civilno iniciativo ZA Pohorje brez vetrnih elektrarn: “Pohorje bi z vetrnimi elektrarnami postalo degradirana tehnološka krajina uničenih gozdov, številnih presek, novih dostopnih cest, vkopanih kablovodov in delujočih vetrnic, katerih slišni in neslišni hrup ima negativen vpliv na vsa živa bitja.”

Ob koncu so zapisali, da apelirajo na njo, da se javno opredeli. “Aktualnim ministrstvom in ministrom izpostavite, prosim, tudi sledeče: kakšno zeleno politiko zasleduje naša država, če s postopki, ki jih pelje, omogoča in podpira umeščanje energetskih objektov na najvrednejša naravna območja v Sloveniji ter jih s tem degradira? Je to potem res še zelena energija/zelena politika? Zahvaljujemo se vam za vaš odziv in aktivno, javno podporo in vas lepo pozdravljamo,” zaključijo.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.