16:48, tor, 16. Apr

Arsenovič bi težave občanov z visokimi položnicami reševal obročno





Poročali smo o tem, da so cene ogrevanja v Mariboru poletele v nebo. Nadzorni svet Energetike Maribor je danes odstavil direktorja Alana Perca, po pojasnilih župana zaradi tega, ker nimajo pozitivnih poslovnih rezultatov.

Očitno letos s strani Energetike Maribor ne bo dobička na občini, podjetje naj bi bilo globoko v rdečih številkah, čeprav so pričakovali pozitivne poslovne rezultate. Mariborčani so trenutno deležni bistveno višjih položnic. A v minulem obdobju so na Mestni občini Maribor za sebe dobro poskrbeli s tem, ko so od dobička Energetike Maribor v minulih dveh letih dobili kar milijon evrov. Morda bi bil čas, da občina ta znesek v celoti povrne s subvencijami za ogrevanje?

Župan očitni ni tega mnenja, na današnjem srečanju je namreč predlagal, da se občanom ponudi obročno odplačevanje. Kot je povedal Saša Arsenovič, bo holding po predlogu, tistim, ki bodo to želeli, omogočil obročno odplačevanje razlike med lansko in letošnjo ceno ogrevanja v mesecih izven kurilne sezone.

To je ponazoril s primerom: “Če je bila lani položnica za ogrevanje 40 evrov in bi letos bila 100, bodo uporabniki 120 evrov za meseca december in januar lahko obročno plačali v času med aprilom in septembrom. S tem bo cena za ogrevanje v zimskem času celo nižja kot v večini slovenskih mest.”

Pozimi bo morda nižja, bodo pa zato Mariborčani ogrevanje plačevali sredi poletja. Namesto za dopust bodo torej denar lahko varčevali za plačevanje položnic od zime? Zanimivo bo tudi videti, če se bo posameznikom položnica res povečala, iz 40 na 100 evrov, kot predvideva župan, ali bo odstotek podražitve večji?

Kakšne pa so vaše izkušnje, ste že na zadnji položnici za ogrevanje opazili spremembe in višji znesek ter koliko?

Tudi Alan Perc je želel priti na sestanek na občino, a so mu vstop v stavbo fizično preprečili, nam je zaupal sam v telefonskem pogovoru. Župan pravi, da je bil sestanek samo za vabljene z njegove strani, da Perca pa on ni povabil ter tako ni mogel prisostvovati usklajevanju na občini.

V opoziciji nad rešitvami niso navdušeni. Mestni svetnik LPR Stojan Auer je za nastale razmere v podjetju okrivil tudi nadzornike, prav tako se jim ukrepi za razbremenitev občanov zdijo odločno prešibki, saj je stiska ljudi po njegovem zelo velika.

Miha Recek pa pravi da s tem, da bodo občani plačevali razliko v ceni niso naredili nič: “Mi moramo vedeti, da si je Energetika oz. je Mestna občina Maribor pobrala 1,1 milijona evrov dobička. In iz tega dobička, bi mi lahko poplačali te razlike, ki so danes nastale. Da se je pa to zgodilo, pa je res žalostno, da nadzorni svet tega prej ni opazil. Kajti vemo, da imamo mi danes v Mariboru najdražje ogrevanje v celotni Sloveniji.”

Druge novice

Comments

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.