00:10, pet, 29. Mar

Arsenovič podpisal izvajalsko pogodbo za Center Rotovž, dela bo izvajal Pomgrad





Mariborski župan Saša Arsenovič je danes z izbranim izvajalcem gradbeno obrtniških del za Center Rotovž, podjetjem Pomgrad, podpisal pogodbo o izvedbi projekta. Pomurski gradbinec je bil skupaj s podjetjem Gic Gradnje kot najugodnejši ponudnik izbran med sedmimi oddanimi ponudbami in bo projekt zgradil za slabih 19 milijonov evrov.

Celotna investicija, s katero bodo v Mariboru med drugim po dolgih letih rešili prostorsko stisko osrednje mestne knjižnice, v centru pa bosta nove prostore dobila še Umetnostna galerija Maribor in mestni kino, je ocenjena na skoraj 25,5 milijona evrov. Mariborska občina je nedavno že podpisala pogodbo o sofinanciranju z ministrstvom za kulturo, ki je projektu zagotovilo 12,7 milijona evrov.

Kot je ob slovesnem podpisu povedal župan Arsenovič, gre za zadnji korak v procesu od dobre priprave do izvedbe projekta vseh, ki so pri tem sodelovali in naložbo tudi podpirali. Hkrati pa se z uvedbo v delo januarja začenja nova faza, župan pa upa, da bodo dela potekala čim bolj nemoteno za okoliške prebivalce in promet.

Imajo dovolj znanja in kompetenc

“Seveda si želim tudi določenega potrpljenja ljudi, vendar menim, da je tokrat motiv dovolj velik, da bomo to zmogli,” je dodal Arsenovič, ki meni, da ima izbrani izvajalec skupaj s partnerji dovolj znanja in kompetenc, da bo vse skupaj naslednji dve leti potekalo čim manj obremenjujoče.

Prvi mož Pomgrada Iztok Polanič se je ob tem mestni občini zahvalil, da so bili izbrani na razpisu, ob tem pa izrazil prepričanje, da bodo projekt izpeljali v skladu z začrtano dinamiko in kakovostjo, ki so od njih tudi pričakuje.

Pričetek gradnje je po besedah podžupana Gregorja Reichenberga predviden v začetku prihodnjega leta, objekt, ki so ga načrtovali v arhitekturnem ateljeju Medprostor, pa bo zaključen predvidoma v prvi polovici leta 2024. Kot je povedal, gre za konstrukcijsko zelo zahtevno gradnjo, saj zajema posege pod zemljo in rekonstrukcijo obstoječih objektov.

Direktorica Mariborske knjižnice vesela projekta

“Kljub vsemu gre le za kamenčke, ki jih moramo premagati, saj ciljamo na projekt, ki bo vsebinsko za mesto bistvenega pomena. Pričakujem, da bo to neka točka gravitacije, kamor se bo zgrinjala kultura in se bo rezultirala tudi širše,” je dejal Reichenberg. Ob vsem skupaj bodo na novo vzpostavili tudi povezavo trga z Gosposko ulico in Lekarniško ulico.

Direktorica Mariborske knjižnice Dragica Turjak ni skrivala veselja, da se po vseh letih obljub končno začenja gradnja. Iz osrednje knjižnice so bolj ali manj vse že preselili na začasne lokacije, ostaja le Pionirska knjižnica, a če ne bo mogoče stoodstotno varno delovanje v času del, bo potrebno poskrbeti tudi za njeno selitev.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.