15:20, sre, 3. Jul

Asta Vrečko: Levica želi omejiti kratkoročno oddajanje stanovanj preko spletnih platform Airbnbja





Koordinatorica Levice Asta Vrečko je izpostavila, da je Levica za omejitev kratkoročnega oddajanja stanovanj preko spletnih platform Airbnbja.

“V Levici se zavzemamo za regulacijo kratkoročnega oddajanja stanovanj turistom prek Airbnbja. V zadnjih letih je to v krajih, ki so turistično bolj izpostavljeni, izrivalo dolgoročne najemnike in zaradi visokih cen stanovanja za velik del prebivalcev postala nedostopna,” je zapisano v sporočilu za javnost.

“V Ljubljani, pa tudi ponekod drugje, se je izpostavil paradoks, da si življenja v mestu na koncu niso mogli privoščiti prav tisti, ki mestu dajejo največji pečat in ga soustvarjajo – torej njegovi prebivalci. Levici je ureditev stanovanjske problematike ena izmed prioritet v vladi, zato so predlagane rešitve pomemben korak tudi za krepitev nove stanovanjske politike, saj morajo biti stanovanja primarno namenjena prebivalcem in ne turistom,” še pravi.

“Na nujno regulacijo Airbnb v Levici opozarjamo že dolgo, tudi naši mestni in občinski svetniki, zato je zelo pomembno, da se je država v lotila urejanja tega problema tudi v sodelovanju z občinami, kjer se seveda situacije med seboj razlikujejo. A uspeh naše turistične ponudbe se ne sme izkazovati zgolj v dobičku in pobranih turističnih taksah, ampak tudi na dobrobitu vpliva na lokalno skupnost in prebivalstvo. Na Ministrstvu za kulturo se tako veliko delamo v smeri krepitve trajnostnega kulturnega turizma, tudi v sklopu prenove kulturne dediščine in podpore programom,” zaključuje.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.