15:22, pet, 19. Apr

Beović: “Pričakujemo, da bomo do pomladi prišli v stik z virusom vsi prebivalci Slovenije, po projekcijah bo umrlo še tisoč ljudi”





Na današnji novinarski konferenci Nacionalnega inštituta za javno zdravje je spregovorila tudi Mateja Logar in vodja posvetovalne skupine za cepljenje pri NIJZ Bojana Beović.

“Teh deset dni namenimo predvsem družini in aktivnostim zunaj. Da nismo na velikih skupinskih praznovanjih, da kadar pa odhajamo v tako okolje, poskrbimo, da gremo tja zdravi, da če smo bolni, ne odhajamo na obiske in druženja. In da če smo bolni, se dogovorimo za testiranja in rezultate počakamo doma,” je dejala Mateja Logar.

“Sistem je učinkovit toliko, kolikor ga izvajamo”

Poudarila je, da družba boljše funkcionira danes kot v lanskem letu, ko ni bilo cepljenja, ko je bilo testiranje manj dostopno in ni bilo veliko prebolevnikov. “PCT ukrep nam omogoča dokaj normalno življenje. Vsi očitki, da smo na ta način omejeni, so napačni.”

FOTO: Printscreen

“Glede na pozitivne PCR teste je trenutno 16.000 okuženih oseb, to pomeni, da je v skupini, kjer je tisoč ljudi, osem ljudi okuženih. Če prištejemo še nekaj tistih, ki so v predsimptomatskem obdobju, se to število še dodatno poveča. Pomislimo nase in druge in se vedimo varno,” je dejala v nadaljevanju.

“Epidemija bo verjetno trajala do spomladi”

Vodja posvetovalne skupine za cepljenje pri NIJZ Bojana Beović: “Lani, ko je bila epidemija v polnem razmahu, je bila edina možnost, da preprečimo smrti in hospitalizacije, da zapremo državo. Sedaj smo ponovno v hudem razmahu, vendar imamo izbiro. Lahko se cepimo, lahko pa poskrbimo za to, da gremo vedno v kontakt z drugimi ljudmi vedno v prepričanju, da nismo kožni, da smo zdravi, torej s svežim hitrim testom.”

“Cepljenje je metoda, ki nam prinaša bistveno večjo varnost kot testiranje, saj testi niso dobro občutljivi in tudi testirati bi se morali res zelo pogosto, da bi ujeli situacije, v katerih postanemo kužni. Epidemija bo verjetno trajala do spomladi. Glede na stopnjo kužnosti lahko pričakujemo, da bomo do pomladi prišli v stik z virusom vsi prebivalci Slovenije,” je dejala v nadaljevanju.

“Prekuževanje je stalo številna življenja, po projekcijah bo umrlo še tisoč ljudi”

“Zadnji dogodki, smrt nesrečne deklice Katje, so cepljenje postavili v nenavadno luč, ljudje imajo občutek, da cepivo ubija, med tem, ko je bolezen nekaj, kar je od njih odmaknjeno. Ta smrt je bila boleča, nepotrebna. Vse, kar lahko rečemo ob smrti mladega življenja. A s cepljenjem bomo preprečili številne smrti. V zadnjem mesecu je v Sloveniji umrlo nekaj ljudi, starih 30 ali 40 let. S tem morajo biti ljudje seznanjeni,” je poudarila.

FOTO: Printscreen

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.