00:39, ned, 14. Jul

Beovićeva: Verjetno še “skriti žepi” okuženih z novim koronavirusom, iz katerih bi se lahko okužba znova širila

Infektologinja in vodja svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje Bojana Beović je danes poudarila, da so v Sloveniji kljub ugodnim epidemiološkim trendom verjetno “skriti žepi” okuženih z novim koronavirusom, iz katerih bi se lahko okužba znova širila. Naklonjena je k postopnem sproščanju ukrepov, katerih učinki se kažejo z zamikom.

Beovićeva je povedala, da se učinki uvedbe kot tudi sproščanja ukrepov kažejo z zamikom med 11 in 13 dni. Majhno število novopotrjenih okužb z novim koronavirusom je po njenih navedbah še posledica delujočih ukrepov. Zato je izpostavila, da v tem trenutku še ne morejo vedeti, ali so “sprostitveni ukrepi ravno tako varni in lahko s tem nadaljujemo”. Po njenih besedah smo tako trenutno v testnem obdobju, ko moramo pokazati, da za preprečevanje prenosa virusa ne potrebujemo omejitev države.

Če se bo tudi v prihodnje nadaljevalo nizko število novodokazanih okužb, bi lahko v naslednjem koraku sproščanja ukrepov omogočili zbiranje in združevanje večjega števila ljudi, je povedala. Po njenih navedbah bi v naslednji fazi lahko tudi ponovno odprli trgovske centre. Sicer pa je potrdila, da je videla pripravljen odlok za ponoven začetek delovanja zobozdravstva, medtem ko s podrobnostmi ni seznanjena.

VIR: pixabay.com

Odgovor na očitke, da so ukrepi neživljenjski

Na očitek, da so ukrepi za omejitev širjenja koronavirusa pogosto neživljenjski, pa je dejala: “Ukrep je lahko neživljenjski, lahko pa je zelo življenjski, če ohranja življenja.” Po njenih besedah si želijo, da bi uspeli tako skrbno obvladovati epidemijo, da bi t. i. lock-down izvajali le lokalno, če bi na posameznem območju prišlo do izbruha. “Če bomo s tem dovolj hitri in učinkoviti, vseslovenski lock-down ne bo potreben,” je povedala.  Dejala je, da še danes ni znano, ali človek, ki preboli covid-19, dobi zaščito pred ponovno okužbo in boleznijo, zato morda prekuževanje populacije sploh ni učinkovit zamejitveni ukrep. Poleg tega, če bi zbolelo 70 odstotkov ljudi, bi jih tudi veliko umrlo in bi lahko namesto trenutno 100 smrtnih žrtev beležili 2100 umrlih, je dodala.

Trenutno testirajo na okužbo z novim koronavirusom tiste, ki kažejo znake covida-19 in jih na to napoti zdravnik. Prav tako imajo zelo nizek prag za napotitev na testiranje pri zdravstvenih delavcih in pri oskrbovancih in zaposlenih v domovih za starejše občane. Glede ukrepov za preprečitev širjenja okužbe v domovih je opozorila, da je do nekontroliranega širjenja prišlo v treh od 102 domov za starejše občane. Pa še to je v dveh domovih prišlo do izbruha v času, še preden so se lahko primerno organizirali. V drugih domovih, kjer so imeli posamezne primere okužb, pa so ob upoštevanju ukrepov dobro omejili širjenje. S tem pristopom dela v domovih bodo nadaljevali tudi ob morebitnem drugem valu bolezni.

VIR: pixabay.com

“Pri nas, če bo sreča in bomo ustrezno ravnali, bodo poletni meseci sovpadali z zatišjem epidemije,” je dejala. To ne bo tako posledica same narave virusa, saj v nekaterih državah upada širjenja med poletjem ne pričakujejo, ampak zaradi počasnega sproščanja omejevalnih ukrepov ter zaradi drugačnega načina življenja med poletjem, ko se ne zadržujemo toliko v zaprtih prostorih. Lahko pa ponovno širjenje bolezni pričakujemo jeseni.

Ker bolezni ne poznamo in ne vemo, kako se bo vračala, bo po njenih besedah epidemija še nekaj časa razglašena, je povedala Beovičeva. Epidemijo bodo preklicali, ko bo v “opazovanem obdobju” izredno malo primerov potrjenih novih okužb, hospitaliziranih in tudi umrlih zaradi covida-19.  Sicer pa je ponovila, da bomo za preprečevanje širjenja virusa morali ponotranjiti to, da bolni ne bomo odhajali v službo, šole in na avtobuse.
Vir: STA

Druge novice

Comment

  • boris

    8 maja, 2020

    nehajmo s tem neumnim LOCK-DOWNOM-ki je tako v nasprotju z ustavo oziroma človeškimi svoboščinami,pa tudi preživetjem-tako ali drugače!!

    Replay

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.