11:54, sob, 20. Apr

Bo civilna iniciativa ustavila načrte Snage?





Trenutno najbolj pereča tema v regiji je postavite naprave za predelavi bioloških odpadkov v Občini Selnica ob Dravi. Svetniki zatrjujejo, da so zmedeni, da ne vedo o čem pravzaprav odločajo.

V Občini Selnica ob Dravi je v načrtu, da bi se v občini postavila naprava za predelavo bioloških odpadkov v zaprtem industrijskem šotoru. A civilna iniciativa projektu ostro nasprotuje, svoje stališče so predstavili tudi na včerajšnji občinski seji. Franc Kit iz Civilne iniciative ZA Selnico je povedal, da “investitorju ne verjamejo, saj ima pogorišče in podobnih projektov koliko hočete.”

Dober projekt s slabo komunikacijo

Torej Snaga Maribor načrtuje postavitev pilotne naprave s projektom, pa več kot očitno občanov Selnice ob Dravi niso dovolj dobro seznanili, v kar smo se lahko prepričali tudi včeraj na občinski seji. Posledica tega, da je že svetnikom podanih premalo informacij je tudi to, da nastajajo civilne iniciative, saj je lahko projekt napačno interpretiran.

Snaga bi sicer rada napravo postavila v Selnici ob Dravi v okviru projekta Urban Soil 4 Food, in sicer na zasebnem zemljišču družine Strmšnik. Na zemljišču, ki ga je Strmšnik po naših informacijah dal v najem Mestni občini Maribor, lokacija pa ima gradbeno dovoljenje, a potrebno je preoblikovanje le-tega za postavitev omenjene naprave.

Snaga zavrača trditve o neobveščenosti 

Že pred dnevi smo se iz našega uredništva obrnili na Snago, s prošnjo za izjavo o dodatnih informacijah o projektu. Na zadnji občinski seji se je izkazalo, da so svetniki mnenja, da ne vedo o čem pravzaprav odločajo. Iz podjetja, pa so nam sporočili, da jim naj vprašanja pošljemo pisno, saj je pri omenjeni tematiki po njihovem,  še vedno nekaj odprtih zadev ter da se morajo uskladiti.

Vprašanje ob tem se poraja, kako investitor ob tem ni pripravljen na odgovore na vsebinska vprašanja, če pa je projekt tik pred začetkom. Le tri dni po tej naši komunikaciji, po vnovičnem zaprosilu Snagi, da vendarle dobimo pojasnila, pa so uspeli zagotoviti sogovornico, in sicer Jasmino Purič, ki je ovrgla trditve svetnikov in občanov, da so slabo komunicirali, saj naj bi naredili vse za dobro obveščanje.

Svetniki pa zmedeni

A vendar očitno temu ni tako, njihove trditve postavljajo na majava tla izjave občinskih svetnikov. Anja Frešer nam je povedala: “Moram reč, ko sem začela dobivat gradiva s strani občinske uprave, vsak dan nekaj novega, neki novi dokumenti, seveda nisem iz tega področja, se ne spoznam na te stvari in moram reči, sem bila po domače rečeno zmedena.” Celotna izjava pa v spodnjem videu.

Da se svetnikom po vsem tem porajajo dvomi se zaveda tudi županja Vlasta Krmelj, saj kot pojasni so gradiva obširna, prav tako je civilna inciativa res govorila o podrobnostih in s tem, ko bodo o tem še sestankovali upa, da bodo vsi seznanjeni z vsemi potrebnimi informacijami.

Sestanek z vsemi vpletenimi

Ob tem je Občina Selnica od Dravi dobro opravila svojo vlogo, kot mediator, saj je na seji predstavila pomisleke civilne iniciative, ki so pokazali da se s podobnimi pomisleki soočajo tudi svetniki, namen imajo da se sestanejo z vsemi vpletenimi, da razjasnijo vse morebitne dvome.

Snaga sicer skupaj z osmimi partnerji sodeluje v omenjenem projektu Urban Soil 4 Food oz. Urbana zemljina za hrano, katerega cilj je uporaba odpadkov v mestu za proizvodnjo in vrednotenje novih proizvodov in hrane z inovativnim postopkom za proizvodnjo zemljine. Očitki so leteli tudi na to, da je porabljenih že 80 odstotkov vseh evropskih sredstev. Na Mestni občini Maribor pojasnjujejo, da pridobljena sredstva niso namenjena le postavitvi pilotne naprave.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.