13:24, pet, 19. Apr

Bo koalicijska pogodba prinesla dvig minimalnih plač in zajamčenih pokojnin ter odpravo dopolnilnega zavarovanja?





Predsedniki strank bodoče koalicije bodo v kratkem sprejemali ključne usmeritve nove vlade. Danes jih čaka parafiranje koalicijske pogodbe, kaj kmalu pa tudi podpis te pogodbe.  In kaj vse je vsebina pogodbe?

Dvig minimalne plače in zajamčene pokojnine

Na portalu N1 so zapisali nekaj neuradnih vsebinskih poudarkov. Med drugim gre za dvig minimalne plače, ki bi bila najmanj 800 evrov. Ob tem bi se na najmanj 700 evrov dvignila zagotovljena pokojnina. Upokojenci z najnižjimi pokojninami bi sicer dobili univerzalni temeljni dohodek. Prav tako bi se lahko upokojenci tudi ponovno zaposlili.

Ukinitev dopolnilnega zavarovanja, kot želi Levica?

Zdravniki, ki delajo v javnem zdravstvenem sistemu, ne bi smeli delati nato še pri zasebnikih in koncesionarjih. Uvedli bi različne ukrepe za zmanjšanje čakalnih vrst v zdravstvu. Ukinili pa bi radi še dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

Skrajšanje delovnega časa na 30 ur tedensko

Napovedano je, da bi zaposleni imeli zakonsko pravico, da po koncu delovnega časa izklopijo službeni telefon in da jim ne bo izven delovnega časa treba spremljati elektronske pošte. V podjetjih, kjer se to lahko zgodi, bi delovni čas lahko skrajšali na 30 ur tedensko, zgornja meja pa bi ostala 40 ur. Podjetja, kjer sistematično kršijo pravice delavcev, bi se znašla na javnem seznamu, so še zapisali na portalu N1.

Spremembe pri davkih

Odpravljena bi bila davčna reforma Janeza Janše. Uvedli bi progresivno obdavčitev premoženja. Zaostrili bi oddajanje stanovanj preko raznih platform, npr. Airbnb, uvedli drugačno obdavčitev motornih vozil. Cene naftnih derivatov bi regulirali na drugačen način.

Preklic nakupa osemkolesnikov

Preklicati želijo 343 milijonski nakup osemkolesnikov, ki ga je opravil še aktualni minister za obrambo Matej Tonin. Naredili bi tudi revizijo pogodb za nakup vojaške opreme.

Brezplačna šolska prehrana in sprememba predmetnika v šoli

Govora je tudi o brezplačni šolski prehrani, spreminjajo predmetnikov v šoli, kjer bi uvedli več digitalnih znanj, vsebine, ki bi odpravljale stereotipe, poudarjale strpnost in imele ničelno toleranco do sovražnega govora in diskriminacije.

Opustitev postopkov proti protestnikom in kršiteljem covidnih ukrepov

Prav tako so na portalu N1 zasledili, da želi koalicija vztrajati pri tem, da država opusti prekrškovne in kazenske postopke proti protestnikom in kršiteljem covidnih ukrepov.

Umaknili bi tudi rezilno žico in tehnične ovire na mejah, prosilci za azil bi bili obravnavani drugače.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.