22:38, čet, 27. Jun

Bo morala septembra Zavarovalnica Vzajemna vračati denar tistim, ki imajo pri njej sklenjeno zavarovanje?





Po uveljavitvi Zakona o ukinitvi dopolnilnega zavarovanja bi morala Vzajemna vrniti denar svojim članom.

Poslanci Gibanja Svoboda so namreč vložili v Državni zbor novelo tega zakona, v kateri je predvidena ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Ob tem pa bi morala zavarovalnica tudi razdeliti premoženje, ki ga bo imela dan pred dnevom uporabe tega zakona. Denar bi torej morala vrniti svojim članom, poročajo na portalu Žurnal24. Do tega pa bi prišlo zaradi tega, ker je Vzajemna družba za vzajemno zavarovanje. To pomeni, da so člani družbe njeni lastniki. Ob tem velja poudariti, da so člani tisti, ki leto ali več plačujejo zdravstveno zavarovanje pri tej zavarovalnici po sklenjeni pogodbi.

Po poročanju portala Žurnal24 pa pri tej zavarovalnici nasprotujejo 22. členu, v katerem je zapisana takšna določba. Menijo namreč, da gre za neustavno določitev obveznosti razdelitve premoženja, ki naj bi po noveli veljala samo za družbo za vzajemno zavarovanje, ne pa za delniške družbe, ki prav tako tržijo dopolnilna zdravstvena zavarovanja.  Pri Vzajemni tudi menijo, da se v predlogu ne obravnava pravice posameznika, da se sam odloči, kaj se bo zgodilo z njegovim prispevkom.

Če bi bil predlog ukinitve sprejet, bo začel delovati 1. septembra. In če bodo ukinjena ta zavarovanja, bi prenehalo tudi članstvo tistih, ki so sklenili zavarovanje pri Vzajemni. Če bi člani pred uveljavitvijo predloga prekinili zavarovanje pri Vzajemni, pa vračila denarja ne bi dobili, saj ne bi bili več upravičeni do njega. Predlog zakona namreč določa prav določen dan. Več TUKAJ.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.