12:16, čet, 18. Apr

Bo tudi nova županja Ruš vztrajala pri kazenskem pregonu poslanke Muršičeve?





Naj spomnimo, da bi moral 14. decembra na mariborskem sodišču potekati predobravnavni narok zoper poslanko SD Bojano Muršič in predstavnika podjetja Vini, Matica Dinghauserja, ki jima ruška občina v zasebnem kazenskem pregonu očita zlorabo položaja in ponarejanja poslovnih listin v zvezi s spornim nakupom jopic, vendar se je Muršičeva zaradi službenih obveznosti opravičila in do predobravnavnega roka ni prišlo.

Bojana Muršič, foto STA
Bojana Muršič, foto STA

Muršičeva se je v preiskavi znašla konec leta 2016, ko je za stranko kar iz proračuna občine Ruše naročila jopice iz flisa. Občina ji za zdaj očita zlorabo položaja in napeljevanje k ponarejanju listin, saj naj bi njen soobtoženi izdal račun za nakup pisarniškega materiala in ne dejansko kupljenih flis jopic. Muršičeva je zaradi afere odstopila z mesta podpredsednice državnega zbora in občinske svetnice v Rušah, ne pa tudi kot poslanka. Na ta način še vedno ostaja v konfliktu interesov saj je bila ponovno izvoljena kot poslanka in občinska svetnica.
Čeprav je kazalo, da poslanki zaradi afere, v katero se je pred več kot dvema letoma zapletla z nakupom flis jopic za občinski denar, ne bo treba na sodišče, saj je tožilstvo umaknilo zahtevo za preiskavo, temu vsaj za zdaj ni tako. Zdaj že nekdanja občinska oblast je namreč kazenski pregon sprožila sama, od katerega zaenkrat ni odstopila niti nova oblast.
Ali bo občina pri pregonu vztrajala, smo povprašali novoizvoljeno županjo Ruš, Urško Repolusk. “S tožbo občine Ruše proti občinski svetnici SD Bojani Muršič sem delno seznanjena. V zvezi s tem in ostalimi postopki, v katerih je občina ruše tožena ali tožeča stranka, se bom v naslednjih dneh sestala s pooblaščenim odvetnikom občine.” Sicer je svetnica Muršičeva, takrat zaradi afere iz položaja svetnice odstopila, vendar je po letošnjih lokalnih volitvah vnovič zasedla svetniško mesto. “Bojana Muršič je za svoje ravnanje prevzela odgovornost, se javnosti opravičila ter kot svetnica in podpredsednica državnega zbora takrat verjetno odstopila zato, ker je čutila neko moralno – etično dolžnost do svojih volivcev. V novem mandatu so se volivci svobodno odločali koga bodo volili in odločili so se, da gospe Muršič še vedno zaupajo in ji podelili novi mandat tako za funkcijo poslanke, kot tudi za funkcijo občinske svetnice,” je vnovično izvolitev Muršičeve komentirala Repoluskova. Ali gre v tem primeru za konflikt interesov, saj Muršičeva kot poslanka nikdar ni odstopila pa Repoluskova ni želela komentirati, saj pravi, da zadeve ne pozna dovolj dobro.
“Vsekakor je vsakršno dejanje, ki ni v skladu z načeli morale in etike, sporno in nedopustno. Za konkretno dejanje je gospa Muršič prevzela odgovornost in krivdo priznala,” je odgovorila Repoluskova, ko smo jo vprašali ali bo kot županja dopuščala tovrstna dejanja oziroma ali se ji takšna dejanja zdijo moralno – etično sporna.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.