16:49, čet, 18. Apr

Bo za novo različico koronavirusa potrebno novo cepivo?





Evropska agencija za zdravila (Ema) je danes sporočila, da pozorno spremlja novo različico novega koronavirusa B.1.1.529, ki so jo najprej potrdili v Južni Afriki. Hkrati je Ema ocenila, da je še prezgodaj, da bi lahko vedeli, ali nova različica potrebuje tudi novo cepivo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Evropski center za obvladovanje in preprečevanje bolezni (ECDC) pa je sporočil, da bo še danes podal kratko oceno nove različice novega koronavirusa. 

Ema je še sporočila, da potrebuje več podrobnosti, da bi ugotovila, ali so štiri cepiva proti covidu-19, ki so dovoljena v EU, učinkovita tudi proti novi različici, ki ima “številne mutacije”, poroča AFP.

“Trenutne informacije so nezadostne, da bi ugotovili, ali se bo ta varianta znatno širila in v kolikšni meri lahko zaobide imunost, ki je nastala zaradi cepljenja,” so se sporočili pri Emi. Dodali so, da menijo, da je “trenutno še prezgodaj predvidevati potrebo po cepivu z drugačno sestavo, da bi zaustavili širjenje te različice”.

Evropska unija se je danes z zaskrbljenostjo odzvala na novico o novi različici in državam članicam povezave predlagala, da ustavijo vse lete v in iz Južne Afrike, kjer so novo različico prvič potrdili. Prvi primer različice B.1.1.529 v Evropi je danes potrdila Belgija. Po poročanju tamkajšnjih medijev gre za žensko, ki ni bila cepljenja proti covidu-19 in ni bila v Južni Afriki.

Ema je doslej za odrasle v EU odobrila štiri cepiva proti covidu-19: mRNK cepivi podjetji Pfizer/BioNTech in Moderne, ter vektorski cepivi proizvajalcev AstraZeneca in Johnson & Johnson.

BioNTech je danes sporočil, da podatke o tem, kako dobro njegovo cepivo ščiti pred novo različico, pričakuje najkasneje v dveh tednih.

vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.