14:00, sob, 20. Apr

Borštnikov prstan na roko izvrstni Saši Pavček





Letošnja dobitnica Borštnikovega prstana za življenjsko delo je igralka Saša Pavček, so sporočili organizatorji 52. Festivala Borštnikovo srečanje.

To osrednjo igralsko nagrado v slovenskem prostoru bo Saša prejela ob zaključku festivala, ki ga bo Maribor gostil med 20. in 29. oktobrom.

Saša Pavček, dobitnica Borštnikovega prstana
Vir: SNG Maribor, Saša Pavček, dobitnica Borštnikovega srečanja

Diplomirana dramska in filmska igralka, pesnica, esejistka in dramatičarka Saša Pavček je od leta 1985 stalna članica SNG Drama Ljubljana. Odigrala je več kot 120 različnih vlog v gledališču, filmih in na televiziji, je nosilka klasičnega in modernega repertoarja.

Igralka na današnji razglasitvi v Slovenskem narodnem gledališču (SNG) Maribor ni bila prisotna zaradi drugih obveznosti, v video nagovoru pa je povedala, da nagrado jemlje kot veliko priznanje.

Vir: Matej Kristovič/FBS
Vir: Matej Kristovič/FBS

Festival bo 20. oktobra ob 17. uri na promenadi mariborskega Mestnega parka odprla velika razstava fotografij Aljoše Rebolja Hommage a Tomaž Pandur v organizaciji Pandur Theaters. Otvoritvena predstava pa bo Naše nasilje in vaše nasilje režiserja Oliverja Frljića v izvedbi HAU Hebbel am Ufer iz Berlina in Slovenskega mladinskega gledališča.

V tekmovalnem programu je s tremi predstavami zastopana Drama SNG Maribor, po dve prihajata iz Slovenskega mladinskega gledališča in SNG Drama Ljubljana, z eno pa gostujejo Mestno gledališče ljubljansko, SNG Nova Gorica, Prešernovo gledališče Kranj in Zavod Imaginarni.

Mednarodni program, ki šteje predstave s Hrvaške, Češke in Finske, je še pred odhodom zaradi nesoglasij z vrhom SNG Maribor februarja pripravila Alja Predan. Direktor SNG Maribor Danilo Rošker je danes poudaril, da je SNG Maribor že od njegovih začetkov “pripaden” festivalu. “Nikoli ni bilo pritlehno, vedno je bilo ambiciozno glede festivala, vedno je s festivalom gledalo naprej, vedno pa je tudi spoštovalo zgodovino. Tako bo tudi naprej,” je dejal.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.