08:30, pon, 29. Jul

Bosta KURS in CEZAM vračala 40.000 EUR?





Občina Ruše je v letu 2014 izvedla razpis „Projekt mladi“, v okviru katerega je sofinancirala mladinske projekte v višini 40 tisoč evrov. Projekte sta prijavljala Cezam in Klub študentov Ruš, Selnice in Lovrenca. Sumljivi so razkoraki med začetno in končno vrednostjo projektov.

Izmed 26 prijavljenih projektov sta dva odstopila. Športno društvo Glažuta ni izvedlo projekta „Pot ob Lobnici“, Klub študentov Ruš, Selnice in Lovrenca pa projekt „Jaz, ti, on“. Preostale projekte so društva izvedla, vendar očitno ne v takšnem obsegu, kot so jih prijavili.

projekt mladih1

V oči namreč bode velik razkorak med prijavljenimi vrednostmi projekta in končnimi vrednostmi. Pri nekaterih društvih je ta razkorak sumljivo visok. Kot so pojasnili na CEZAM – u, je komisija za Poziv o sofinanciranju programov na področju mladinskega sektorja oziroma s področja mladinskih aktivnosti v Občini Ruše na leto 2014 odobrila vse prijavljene projekte. S tem pa da je znižala vrednost točke in posledično tudi znesek sofinanciranja.

projekt mladih2

CEZAM je dne 8.8.2014 poslal Občini Ruše dopis, v katerem je občino obvestil, da bo izvedel vse prijavljene projekte, vendar bo projekte prilagodil glede na datume izvedbe in finančno konstrukcijo, saj so odobrena sredstva nižja od zaprošenih,“ je zapisala Vesna Glavendekić iz CEZAM-a.

Na KURS – u predsednik kluba Žan Krajnc pravi, da stvari težko komentira, „žal vse skupaj težko komentiram, ker je na klubu bilo drugo vodstvo.“

Kdo bo nosil odgovornost v primeru, da bodo ugotovljene nepravilnosti in bodo zaradi napačne izvedbe projektov denar morali vračati? Krajnc pravi, da odgovornost nosi klub. „V primeru, da bomo mogli vračati denar, ne pomeni nič dobrega za nas in študente v okolici, saj to pomeni manj projektov, manj denarja. Je pa v našem interesu, da se o tej temi pogovorimo z vodstvom občine in dorečemo kaj in kako naprej,“ dodaja Krajnc.
Poklicali smo tudi Urbana Žunkota, ki je bil predsednik kluba v letu 2014, danes pa član sveta zavoda CEZAM-a (po podatkih spletne strani CEZAMA). Zadeve ni komentiral, češ, da se je umaknil od delovanja društva oziroma se mu situacija ni zdela vredna komentarja.

Na ruški občini so na društva že naslovili vprašanja s pojasnili, zakaj so takšni razkoraki med prijavljeno in končno vrednostjo projekta. „Ko bomo te rezultate imeli bomo lahko kaj več na to temo povedali.“

Pogodbena obveznost pravi, da se mora projekt izvajati tako kot je bil prijavljen. V primeru odstopanj se sredstva, ki so bila neustrezno porabljena tudi vrnejo, so nam pojasnili na občini.

Karin Jurše, direktorica občinske uprave občine Ruše pravi: „Kolikor vem so sodelavke, ki so spremljale poročila o izvedbi pregledovale ali ustrezajo pogoju, da je določena višina iz lastnega vira. Nihče ni pregledoval ali so doseženi cilji in ali so bili na koncu tudi izpeljani. To bomo preverili zdaj. Glede na rezultate bomo videli kaj se v prihodnosti lahko postori.„

Kdo bo prevzel odgovornost za nastalo situacijo, bomo spremljali še naprej. Odgovornosti zaenkrat ni prevzel še nihče.

Več pa v današnjem Občinskem informatorju ob 18:30 na BKTV.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.