17:15, čet, 25. Apr

Brutalen poskus umora v Mariboru: Ali bo storilca sploh doletela zaporna kazen?





V Mariboru je ob stanovanjskih blokih v Ljubljanski ulici 47-letni M. Š. brutalno napadel 34-letno Mariborčanko in jo pretepel z bejzbolskim kijem. Dejanje je storil pred tremi meseci in pol, o čemer smo poročali. Katera kazen oziroma ali ga bo kazen sploh doletela, pa se zdaj ukvarjajo na Okrožnem sodišču v Mariboru.

M. Š. je sredi dneva v zasedi čakal na Mariborčanko, ki je v bližini doma sprehajala psa. Napadel jo je z bejzbolskim kijem in tolkel po njej. Ustavil ga je mimoidoči občan. Žrtev so odpeljali v UKC Maribor, kjer so  ugotovili hude poškodbe glave. Bila je v smrtni nevarnosti.

Preiskovalni sodnik za osumljenca odredil pripor

Osumljenega napada so policisti prijeli in ga kazensko ovadili. Prijet je bil zaradi poskusa umora, preiskovalni sodnik pa je zanj odredil pripor, saj je obstajala ponovitvena nevarnost. Kriminalistična preiskava je namreč potrdila govorice, da je osumljeni napada dlje časa zalezoval žrtev, s katero naj bi bil pred tem tudi v kratkotrajnem razmerju. Po razhodu naj bi ji sledil, zaradi česar naj bi imela žrtev tudi več težav.

Poklicali so sodnega izvedenca za psihiatrijo

Po kazenskem zakoniku je za poskus umora predpisana zaporna kazen od 15 do 30 let zapora, a po poročanju Večera to ne  bo doletelo osumljenca. Poročajo namreč, da je sodna preiskava pokazala, da ima osumljenec težave s psiho. Prav zaradi tega naj bi Okrožno sodišče v Mariboru poklicalo sodnega izvedenca za psihiatrijo. Pri Večeru so še zapisali, da lahko sklepajo, da so ugotovitve sodnega izvedenca v smeri tega, da obdolženi v času napada ni zmogel razumeti pomena svojega dejanja ali pa da ni zmogel imeti v oblasti svojega ravnanja. Vzrok za tako sklepanje pa naj bi bil podatek, da tožilstvo zoper obdolženega ni vložilo obtožnice ampak predlog za izrek varnostnega ukrepa obveznega psihiatričnega zdravljenja in varstva v zdravstveni ustanovi.

Zaporna kazen ali obvezno psihiatrično zdravljenje?

Večer piše, da se lahko zgodi, da osumljenca brutalnega napada na Mariborčanko ne bo doletela zaporna kazen, ampak da mu bodo odredili obvezno psihiatrično zdravljenje na forenzičnem oddelku psihiatrije. Ob tem tudi, da se mu lahko odredi zdravljenje za obdobje petih let, pa še to je lahko precej krajše. Zakonodaja namreč določa, da mora sodišče vsakokrat po pretečenih šestih mesecih , vendar najdlje za pet let. Lahko se celo zgodi, da bo svoboden že čez pol leta, saj zakonodaja določa, da mora sodišče vsakokrat po preteku šestih mesecev znova odločati, ali sta nadaljnje zdravljenje in varstvo v zdravstvenem zavodu še potrebna.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.