11:46, sob, 20. Apr

Carmina Slovenica brez sredstev ministrstva za kulturo





Carmina Slovenica je tako ostala brez državne podpore.

Vir: www.carmina-slovenica.si

V začetku jeseni je ministrstvo za kulturo objavilo razpis za sofinanciranje kulturnih programov na področju umetnosti v obdobju 2018–2021. Gre za temeljni mehanizem podpore neodvisni produkciji, med prijavitelje s področij uprizoritvene, glasbene, vizualne in intermedijske umetnosti. Skupna vrednost razpisanih sredstev na letni ravni v letošnjem razpisu pa znaša 2,5 milijona evrov.

Te dni naj bi prijavitelji dobili prve odločbe. Carmini Slovenici, ki se je tudi letos prijavila na razpis je ministrstvo za kulturo vlogo zavrnilo.

Umetniška vodja Carmine Slovenice Karmina Šilec je dejala, da so včeraj prejeli težko pričakovan sklep o financiranju programov ministrstva za kulturo v obdobju 2018-20121. “Tega izida pa si seveda ni bilo mogoče predstavljati, ker zanj ni prav nobenih strokovnih osnov. Kakovost in ugled Carmine Slovenice smo v zadnjem  obdobju še kako utrdili in tudi načrti za naslednje sezone so bili zelo ambiciozni, inovativni ter zagotovo ustrezno kakovostni,” je dejala Šilčeva. K temu pa dodala, da ugovor na ta sklep ni možen. “Ta odločitev predstavlja izredno brutalno ukinjanje enega mednarodno najbolj prepoznavnih akterjev. Menim, da bi take strateške odločitve moralo ministrstvo za kulturo sprejemati bolj premišljeno in odgovorno,” je povedala. Sevedaj je posledica tega sklepa katastrofalna, saj so do sedaj sredstva ministrstva zanje predstavljala ključni vir, kar pomeni 50 odstotkov vseh sredstev. “Menimo, da smo kot NGO v Sloveniji absolutno preveč ranljivi in lahko ena taka poteza kot je ta za zmeraj zaustavi ustvarjanje najbolj inovativnih, kakovostnih, mednarodno prepoznavnih ustvarjalcev,” je še dodala.

Iz ministrstva za kulturo so odgovorli, da v tem trenutku še ne morejo komentirati posameznih primerov. “To bo mogoče šele na podlagi prejetih povratnic, ko bo izkazano, da so vsi prijavitelji obveščeni o rezultatih razpisa in ko bodo rezultati javno objavljeni na spletni strani ministrstva,” so dodali.

 

 

 

 

 

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.