18:52, pet, 19. Apr

Carmina Slovenica izdala novo zgoščenko Glasba preživetja





Produkcijska hiša Carmina Slovenica je izdala novo zgoščenko Glasba preživetja. Na njej vokalni orkester VOGP pod taktirko dirigentke Karmine Šilec predstavlja glasbo, ki so jo izvajale ženske v japonskem taborišču na otoku Sumatra v času druge svetovne vojne. Glasba nastopa kot simbol upanja.

“Projekt izpostavlja upanje, vero in lepoto, ki zazvenijo skozi glasbo ženskega zbora v nepredstavljivi drami nasilja sredi tropskega pragozda,” so sporočili iz Carmine Slovenice.

Program sestavljajo dela, ki so jih skrivaj izvajale ženske vseh narodnosti v taborišču na Sumatri na pobudo internirank Margaret Dryburgh in Norah Chambers, ki sta na najdene koščke papirja po spominu zapisovali dela J. S. Bacha, W. A. Mozarta, J. Brahmsa, L. van Beethovna, A. Dvoráka, F. Chopina, M. Ravela in drugih skladateljev.

Glasbenica Norah Chambers in misijonarka Margaret Dryburgh sta ustanovili vokalni orkester, da bi spodbudili interniranke. “Moč spomina na ljubljeno glasbo interniranke postopoma uroči. Njihove misli odplujejo stran od osamitve, lakote, strahu, osamljenosti, umazanije in smradu ter prikličejo v spomin mir, red, lepoto in veselje ‘prejšnjega’ življenja. Preživele pričajo, da so zdržale trpljenje v taborišču zaradi treh stvari – vere v Boga, sončnih vzhodov in zahodov ter transcendentnega petja vokalnega orkestra,” pravijo v Carmini Slovenici.

VOGP raziskuje okoliščine nastanka tega ansambla v želji razumeti, kaj v glasbi deluje tako pomirjujoče in družbeno potrebno, da lahko prevzame nadzor sredi najhujšega trpljenja.

Projekt Glasba preživetja je bil v živo premierno izveden v mariborski Dvorani Union pred dvema letoma.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.