08:21, sob, 20. Apr

Čarobna Operna noč v Mestnem parku bo v petek otvorila Festival Ezl ek





V petek, 24. maja, se s peto Operno nočjo v mariborskem mestnem parku začenja Festival Ezl ek. Nepozabna romantična operna noč se bo začela ob 20.30. Že v soboto bo festivalsko dogajanje v parku obogateno z glasbeno pravljico Peter in volk, ki ji bo sledil dobrodelni pohod Koraki za korakce. Na Grajskem trgu pa se bodo s celodnevno prireditvijo poklonili Ezl eku. Nedelja pa nam bo poklonila Mestni piknik.

Najlepše operne arije pod zvezdnatim svodom
Festival Ezl ek organizirata Opera SNG Maribor in Društvo Ezl ek. Mariborska opera bo tako s čarobno operno nočjo v petek številnim obiskovalcem ponudila najlepše operne arije Straussa, Donizettija, Bizeta, Bellinija, Rossinija, Puccinija, Cilee, Ponchiellija, Gounoda, Kálmána ion drugih, ki jih bodo pod taktirko Simona Krečiča zaigrali in zapeli Simfonični orkester SNG Maribor in solisti Sabina Cvilak, Petya Ivanova, Jaki Jurgec, Rebeka Lokar, Irena Petkova, Martin Sušnik, Andreja Zakonjšek Krt ter operni zbor. Letošnji koncert v Mestnem parku je tudi začetek praznovanja stoletnice Slovenskega narodnega gledališča Maribor. Častni pokrovitelj Operne noči v Mestnem parku je predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec.

Operna noč v Mestnem parku. Foto: S. Rajh
Operna noč v Mestnem parku. Foto: S. Rajh

Dobrodelni pohod Koraki za korakce in glasbena pravljica za otroke
V soboto, 25. maja, dopoldan bo v Mestnem parku prav tako zanimivo, obenem pa še obarvano z dobrodelno noto. Najprej bodo tam ob 10.30 nastopili otroci iz osnovne šole Fram, ob 11. uri pa se bo v izvedbi Opere in Baleta SNG Maribor začela glasbena pravljica za otroke Peter in volk Sergeja Prokofjeva. Tej bo sledil dobrodelni pohod Koraki za korakce. Letos bodo z zbranimi donatorskimi in sponzorskimi sredstvi ter s prispevki za majico, ki jo nosi vsak udeleženec pohoda, Zdravstvenemu domu dr. Adolfa Drolca pomagali pri projektu za dolgotrajno oskrbo otrok s posebnimi potrebami, OŠ Fram pa bodo opremili z gibalnico. Gre za učno okolje, v katerem se učenci učijo na ustvarjalen način s pomočjo gibanja. V tem okolju, učilnici izvajajo različne dejavnosti: od pouka do dodatne strokovne pomoči za učence s posebnimi potrebami, interesne in druge dejavnosti.

Dobrodelni pohod Koraki za korakce
Dobrodelni pohod Koraki za korakce

Poklon Ezl eku 
Prav tako v soboto bo 16. tradicionalni Poklon Ezl eku na Grajskem trgu. začel se bo ob 11. uri z uvodnim pozdravom Jožeta Groblerja. V pestrem glasbenem in kulturnem programu bodo nato nastopili Ivo Mojzer, Lidija Kodrič, Rudi Šantl, Jože Kobler, Milan Petrovič, Drago Šuperl, Oto Vrhovnik na saksofonu, ŽPZ Glasbene matice Maribor z zborovodkinjo Zsuzso Budavari Novak in vokalno-instrumentalna zasedba Barrique. Sodelovala bo tudi Mestna četrt Center, pridružila se bosta projekta Moj Pony in jaz imava nov obraz ter Nekoč v parku. Društvo Ezl ek pa bo tudi letos podelilo naziv Frajer Ezl eka.

Ezl ek. Foto: STA
Ezl ek. Foto: STA

 
Mestni piknik s piknik košaricami
Peti Festival Ezl ek bo na zadnji dan svojega dogajanja, v nedeljo, 26. maja 2019, postregel še z Mestnim piknikom. Obiskovalci bodo doživeli pravo pikniško vzdušje s pripravljenimi prostori za uživanje dobrot iz prave piknik košarice. Za njih bodo poskrbeli dijaki Srednje šole za gostinstvo in turizem Maribor ter jih napolnili z izdelki lokalnih ponudnikov. Na pikniku bodo tudi lokalni pridelovalci, pri katerih boste lahko poskusili in kupili dobrote. Obenem pa se bodo otroci, pa tudi starejši, lahko udeležili ustvarjalnih delavnic in športnih aktivnosti v naravi.

Pazite na naravo 
Organizatorji Festivala Ezl ek posvečajo posebno pozornost tudi osveščanju obiskovalcev o primernem vedenjem v Mestnem parku, ki je sicer priljubljeno sprehajališče in stičišče prebivalcev mesta vseh generacij. zato pozivajo, da se obiskovalci, ki se bodo sprehajali med številnimi drevesi, ki so stara tudi preko 140 let (območje pa je zavarovano kot spomenik oblikovne narave), držijo hoje po utrjenih površinah, pse naj imajo pripete na povodcih in za njimi počistijo, smeti naj mečejo v koše in skrbijo za ohranjanje parka takšnega, kot je.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.