22:33, čet, 27. Jun

Če imate v vozilu pretečeno prvo pomoč, vas lahko to udari po žepu





Vsako leto Slovenska policija zaradi pretečene prve pomoči kaznuje več tisoč voznikov.

Leta 2021 so zabeležili 22.665 prekrškov, naslednje leto 22.011, letos, do konca marca 2023 pa že 4.117. Polcisti pa pri tem opažajo tako pretečene pakete prve pomoči kot tudi odprte in rabljene, poročajo na portalu Žurnal24. Globa za prekršek zaradi vožnje z neveljavno prvo pomočjo znaša sto evrov.

Komplet prve pomoči je del obvezne opreme

Glede na Pravilnik o delih in opremi vozil mora biti v vozilu tudi komplet prve pomoči, ki so kupljeni v Sloveniji. Dopušča pa se izjema, in sicer kompleti iz tujine, pod pogojem, da embalaža ustreza zahtevam kakovosti in trdnosti, vsebina pa mora biti skladna s pravilnikom. Velja pa, da je treba po preteku taskoj zamenjati komplet. Portal Žurnal24 še poroča, da ljudje redkokdaj uporabijo paket prve pomoči iz avta, velikokrat se tudi bojijo stopiti k ponesrečencu.

Materiali niso več sterilni, pri uporabi lahko pride do okužbe

Sabina Dietner iz Medicine dela, prometa in športa ZD Ljubljana ter Uroš Zafošnik iz Simulacijskega centra ZD Ljubljana sta za omenjeni portal še povedala, da nekaj materialov, ki so v kompletu prve pomoči sčasoma, čeprav je komplet zaprt, ni več sterilnih. A le sterilne materiale je treba dati na rane. Oba sta opozorila, da lahko v nasprotnem primeru pride do okužbe in sepse. Tega pa nihče noče.  Več o tem lahko preberete TUKAJ.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.