01:22, pet, 26. Apr

“Če nekaj izgleda predobro, da bi bilo resnično, potem verjetno ni!”





Portal Varni na internetu ponovno opozarja na spletne prevare, ki so pripravljene tako, kot da bi šlo za nagradne igre, pri katerih bi sodelujoči dobili bogate nagrade, darilne bone ali kaj drugega z večjo vrednostjo.

“Če nekaj izgleda predobro, da bi bilo resnično, potem verjetno ni!” so zapisali na družbenem omrežju in dodali: “Phishing sporočila vas bodo poskušala premamiti z neverjetnimi ponudbami. Od bogatih nagrad, do darilnih bonov. Če prejmete e-mail, v katerem piše, da ste osvojili nagrado, a se ne spomnite, da bi se prijavili k sodelovanju, gre verjetno za prevaro.”

Sicer pa imajo na samem portalu Varni na internetu zapisane nasvete in tudi opozorila na razne spletne goljufije, tudi za take, ki so “izžrebani v nagradni igri”.

Izžrebani ste bili, dobite milijone, a najprej nakažite denar za kritje stroškov …

Tako imajo med drugim nasvet za tiste, ki so dobili na elektronski naslov sporočilo, da so bili izžrebani v nagradni igri. Pravijo, da gre za klasično prevaro, v kateri se objublja milijone ali pa bogata darila. A kasneje spletni goljufi hočejo od nagrajenca, da jim nakaže denar, pri tem pa so precej prepričljivi. “Osnovni mehanizem goljufije ostaja enak: z obvestilom, da je naš e-mail naslov izžreban v nagradni igri (v kateri sploh nismo sodelovali) in smo zadeli milijonsko vsoto, vzpostavijo komunikacijo z nami. Najprej prosijo za naše podatke (ime, priimek, številko tekočega računa). V naslednjem koraku sporočijo, da bodo nakazali denarno nagrado in so ravno zato odprli nov račun na naše ime (čeprav so nas že prosili, da jim posredujemo št. transakcijskega računa?!) Kot dokaz pošljejo tudi nekakšno potrdilo o računu,” razlagajo na portalu Varni na internetu in dodajajo: “Kmalu za tem nas pozovejo, da poravnavamo stroške odprtja novega računa, največkrat prek sistemov Western Union ali MoneyGram. Gre za plačilna mehanizma, ki ne omogočata sledenja transakciji in sta ravno zato priljubljeni orodji spletnih goljufov. Nato sledijo vedno novi izgovori, potrebno je plačati davek, stroške vodenja računa, stroške odvetnika itd. Ko prenehamo s plačevanjem (izmišljenih) stroškov in zahtevamo obljubljeno nagrado, se tudi komunikacija prekine. Tudi če goljufijo prijavimo policiji, so možnosti za povrnitev denarnega oškodovanja praktično nične, saj se goljufi nahajajo v državah, kjer ne moremo računati na uspešen pregon tovrstnih kaznivih dejanj, npr. Nigerija, Gana, Kamerun.”  Več o tem je na tej povezavi.

Pazljivo tudi pri nagradnih igrah in žrebanjih na Facebooku

Sicer pa se tudi na družbenem omrežju Facebook pojavljajo nagradne igre, pri katerih gre za očitne prevare. A žal še vedno mnogi nasedejo. Tako se na raznih Facebook straneh, za katere uporabnik sprva ne ve, da so lažne oziroma narejene z namenom prevare, pojavljajo objave, v katerih obljubljajo, da bodo razdelili avtomobile, razne stroje, naprave ali denar, le deliti je treba to objavo in v komentar vpisati, da sodelujete. Kaj kmalu dobite že v odgovor komentarja ali v zasebna sporočila obvestilo, da ste prav vi izžrebani. Nato pa se zgoraj zapisana zgodba nadaljuje preko elektronskih sporočil ali zasebnih sporočil na družbenem omrežju. Kaj kmalu namreč prevaranti od vas zahtevajo denar za stroške odprtja računa, vodenja računa, odvetnika in vsega drugega. Zato pazite in ne nasedajte, saj če je videti predobro, potem verjetno ni.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.