10:43, čet, 28. Mar

Cekuto in Zupana spoznali za kriva v zadevi Patria II





Ljubljansko okrožno sodišče je slikarja Jureta Cekuto in upokojenega brigadirja Petra Zupana spoznalo za kriva obtožb v zadevi Patria II. Cekuto je obsodilo na štiri leta in štiri mesece zaporne kazni in 30.000 evrov stranske denarne kazni. Zupanu je prisodilo dve leti in pol zapora ter 15.000 evrov stranske denarne kazni. Sodba še ni pravnomočna.

Slika je simbolična
Slika je simbolična

Sodišče je Zupana obsodilo zaradi zlorabe položaja, Cekuto pa zaradi napeljevanja k zlorabi položaja. Obsojenima je naložilo tudi plačilo sodnih stroškov. Če bo sodba pravnomočna, bo moral Cekuta plačati tudi 460.875 evrov, kolikor naj bi zaslužil s pridobljenimi podatki.

Vrhovni državni tožilec Andrej Ferlinc je sicer za Cekuto v zaključnih besedah predlagal štiri leta in pol zapora, za Zupana pa dve leti in osem mesecev.

Sodišče je potrdilo obtožbe tožilstva, da je Zupan kot uslužbenec ministrstva za obrambo (Mors) v času med 3. in 13. junijem 2005 Cekuti pred objavo razpisa in brez pooblastila Morsa predal dokumente v zvezi s projektom bojnih vozil, ki niso bili javno dostopni in javno objavljeni. Šlo je za podatke, da namerava Slovenija nabaviti 150 bojnih vozil v obdobju med letoma 2006 in 2011, svoj prispevek pa bo morala dati tudi lokalna proizvodnja. Patria je bila s tem konkurenčnejša in je imela več časa za pripravo ponudbe, je ocenil senat.

Te dokumente naj bi Cekuta 13. junija predal posredniku Patrie Hansu Wolfgangu Riedlu, kasneje pa tudi odgovornemu v Patrii za Slovenijo Reiju Niitynenu, za kar naj bi Cekuta na svoj avstrijski bančni račun v več obrokih od Riedlovega podjetja RHG in finske Patrie prejel 460.875 evrov. Po besedah sodnice Dejane Fekonja so bili podatki za Patrio tako pomembni, da je bila zanje pripravljena plačati veliko vsoto.

Podatkov, da bi tudi Zupan kaj služil, ni, a po mnenju sodnice je ravnal iz koristoljubja že zato, ker je s prijateljskimi uslugami poskrbel, da je služil nekdo drug.

Spomnila je, da sta se na razpis za nabavo oklepnikov 8×8 prijavila dva proizvajalca, poleg Patrie še Sistemska tehnika. “Dejstvo, da sta Sistemska tehnika in Patria dobivala podatke od drugod, po besedah sodnice ne pomeni, da Zupan in Cekuta nista kriva,” je dodala sodnica.

Oba obtožena sta sicer krivdo zanikala in sodišču predlagala, naj ju oprosti, zato je pričakovati, da se bosta na obsodilno sodbo pritožila. To lahko storita v 15 dneh po prejemu pisnega odpravka sodbe. Fekonja je dejala, da bo ta precej obširnejši kot današnja obrazložitev.

Kot je v obrazložitvi sodbe povedala sodnica, je bil Jure Cekuta zadolžen in je zato potreboval zaslužek, da bi dobil honorar Patrie, pa je potreboval podatke. Zato je poklical Zupana, ki mu je kot prijatelj pomagal in kdaj posredoval kakšne podatke, vedoč, da Cekuta dela za Patrio in da bo s temi podatki tudi zaslužil. “A nihče takrat ni vedel, da bo vse to odkrito,” je dodala sodnica.

Po oceni senata je bil Zupan že od 26. avgusta 2003, ko je bilo v galeriji Cekute organizirano srečanje s predstavniki Patrie, seznanjen s tem, da Riedl in Cekuta delata za Patrio. Hkrati se Fekonji ne zdi naključno, da se je kot vir v elektronskih sporočil pojavljal samo Zupan (označevalo se ga je kot genPZ gPZ, gZ).

Zagovora obeh so bila za senat neprepričljiva in sta bila prilagojena posameznim elektronskim sporočilom, zagovor Cekute pa je že mejil na neresnost, je dejala Fekonja. Tudi opravičilo Cekute Zupanu za senat ni imelo nobene teže.

Fekonja je Cekuto spomnila na njegov zagovor, da je Partii proti plačilu nudil svetovanje in splošne informacije o dogajanju v Sloveniji. A v 99 odstotkih elektronskih sporočil je Cekuta pisal o podatkih, povezanih s projektom o nabavi bojnih vozil, in plačilu za te podatke. In takšen denar se ne daje za splošne informacije, je poudarila sodnica. Samo v enem sporočilu od skoraj 200 je zapisal splošen podatek, to je, da je na volitvah leta 2004 zmagal SDS.

Tudi v računih za izplačilo mesečnega honorarja v višini 4000 evrov je pisalo, da se račun izdaja zaradi trženja in promocije projekta. “Zakaj to ne izhaja iz elektronskih sporočil in zakaj vas nihče na Morsu ni poznal in vedel za vas, če ste se ukvarjali s trženjem in promocijo?” je dodala sodnica v obrazložitvi sode. Odgovorila je sama – zato, ker je delo Cekute bilo tajno, saj je moral priti do podatkov, do katerih Patria sama ni mogla priti.

V postopku so se tudi pojavljala vprašanja, ali so bili podatki, ki naj bi jih Zupan predal Cekuti, javno objavljeni. Po oceni sodišča niso bili. In tukaj je sodnica okrcala Mors, češ da je velika sramota to, da priče z Morsa niso vedele, kateri dokumenti so javni in kateri tajni. Kljub temu pa je po besedah Fekonje jasno, da nihče ne sme dajati podatke o državnem organu nekomu, ki za to ni upravičen in ta še služi na račun tega.

Zanimivo se ji je zdelo tudi, da obveščevalni službi nista vedeli za skrite sestanke glede projekta; da Cekuta dela za Patrio, eno od prihodnjih dobaviteljic ministrstva za obrambo; ter da “Cekuta hodi po pisarnah ministrstva in obeša slike”.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.