23:18, čet, 4. Jul

Celovita podpora podjetništvu v Podravju – ključno je povezovanje!





S ciljem širše podpore podjetništvu Regionalna razvojna agencija za Podravje – Maribor s tremi stebri povezuje deležnike podravskega podjetništva.

Strokovnjaki in svetovalci za področje podjetništva na RRA Podravje – Maribor potencialnim podjetnikom in mladim nudijo strokovno pomoč tako pri razvoju poslovne ideje kot pri svetovanju ob registraciji podjetja ter tudi povezovanju domačih in tujih partnerjev ter potencialnih investitorjev.

S prvim stebrom nudijo podporo vsem, ki si želijo razviti in realizirati svojo podjetniško idejo

Zelo uspešen model podjetniškega usposabljanja, v okviru katerega posamezniki razvijejo in realizirajo lastno podjetniško idejo, predstavlja program PONI Podravje. Za obdobje štirih mesecev se izbrani kandidati zaposlijo za polni delovni čas pri enem izmed partnerjev projekta PONI Podravje: RRA Podravje – Maribor ali Znanstveno-raziskovalnem središču Bistra Ptuj.

Udeleženci skozi celostni program podjetniških usposabljanj, kjer jim strokovnjaki in svetovalci nudijo mentorstvo, izobraževanja in vsestransko pomoč pri razvoju poslovne ideje, osvojijo potrebne kompetence za samostojno podjetniško pot in s tem samozaposlitev. V začetku letošnjega februarja se je v program PONI Podravje vključila že 7. skupina potencialnih podjetnikov, v Mariboru 11 in na Ptuju 6, ki se bodo že julija verjetno podali na svojo poslovno pot.

Drugi steber je namenjen vsem podjetnikom in podjetnikom začetnikom

Vsi, ki se odločijo za lastno podjetniško pot, so v prostorih RRA Podravje – Maribor deležni brezplačne podpore preko točke SPOT svetovanje Podravje, ki je ena izmed 12 regijskih poslovnih točk v Sloveniji in hkrati osnovna vstopna točka za vse podjetnike. SPOT svetovanje Podravje je od leta 2018 zelo uspešen projekt, ki povečuje informiranost in znanje za reševanje izzivov na podjetniški poti v vseh fazah podjetniškega ciklusa ter povečuje zgodnje podjetniške aktivnosti. Skupaj s Štajersko gospodarsko zbornico, Območno obrtno- podjetniško zbornico Maribor, Znanstveno raziskovalnim središčem Bistra Ptuj in Raziskovalno-informacijskim centrom Slovenska Bistrica izvaja storitve za potencialne podjetnike ter obstoječa mikro, mala in srednje velika podjetja, vse z namenom krepitve podjetniškega potenciala ter pospeševanja ustanavljanja novih podjetij.

»Kadar v okviru SPOT svetovanje Podravje ugotovimo, da gre za podjetje, ki je že v razvojni fazi in želi bolj poglobljeno podporo pa preko podpore SIO posameznemu podjetju dodelimo mentorja, ki mu z brezplačnim 10-urnim svetovanjem pomaga pri nadgradnji in razvoju podjetniške ideje za ustvarjanje dodane vrednosti njegovega podjetja,« je povedal Uroš Rozman, direktor RRA Podravje – Maribor.

Povezujejo v okviru Evropske podjetniške mreže

V tem stebru je zelo pomemben tudi program Evropske podjetniške mreže (EEN), ki ponuja podjetjem in obrtnikom podporo v obliki povezovanja, informiranja in svetovanja na področju iskanja domačih in tujih poslovnih partnerjev, organizacije poslovnih srečanj, javnih razpisov in programov EU ter nenazadnje pri koriščenju projektnih sredstev. Vodilni partner je Gospodarska zbornica Slovenije, RRA Podravje – Maribor pa eden izmed projektnih partnerjev.

Spodbujanju podjetniške aktivnosti in kulture s ciljem ustanavljanja novih podjetij ter novih inovativnih delovnih mest v Podravski regiji je namenjen tudi Mrežni podjetniški inkubator Podravje (MPIP). MPIP je vrsta podjetniškega inkubatorja, ki mladim podjetjem, starim do 5 let, nudi učinkovito podjetniško okolje s strokovno podporo v procesu njihovega razvoja, rasti in vzpostavljanju partnerstev na domači in mednarodni ravni, pomoč pri iskanju virov financiranja iz zasebnih in javnih sredstev, brezplačne podjetniške delavnice in izobraževanja ter ugoden najem infrastrukture na več lokacijah.

Sedež MPIP je v poslovni stavbi RRA Podravje – Maribor na Pobreški cesti 20 v Mariboru, ostale enote inkubatorja s poslovnimi prostori po ugodnih cenah pa so v Mariboru v prostorih Energetike Maribor in Štajerskega tehnološkega Parka, Občini Hoče – Slivnica v prostorih objekta PGD Bohova in v občini Šentilj na lokaciji Slovenske ulice 1. »Trenutno razpoložljive poslovne prostore zaseda deset podjetij. Ker se zavedamo, da je MPIP strateškega pomena za celotno Podravsko regijo, so v teku dogovori za najem poslovnih prostorov tudi v Občinah Miklavž na Dravskem polju, Lovrenc na Pohorju in Ruše. Vzpostavitev regijskega inkubatorja predstavlja nadgradnjo in s tem zaključen krog pri vzpostavljanju podpornega okolja za podravsko podjetništvo z nacionalnimi in evropskimi programi PONI, SPOT, SIO in EEN,« je celovitost podjetniške storitve RRA Podravje – Maribor in cilje MPIP predstavil direktor Uroš Rozman.

Podpora podjetnikom in mladim v obliki štipendij

Razvojno naravnan inštrument, namenjen sofinanciranju kadrovskih štipendij delodajalcem za štipendiranje dijakov in študentov v vseh 12 statističnih regijah, predstavlja Regijska štipendijska shema (RŠS), katere potrebo na RRA Podravje – Maribor prepoznavajo kot trajni mehanizem na državni ravni. RŠS povezuje mlade in gospodarstvo pri uresničevanju poklicnih in zaposlitvenih potreb, mlade usmerja k izbiri zaposljivih poklicev, pomaga delodajalcem s sofinanciranjem kadrovske štipendije pri dolgoročnem načrtovanju in zagotavljanju potrebnih kadrov, ter s tem zmanjšuje »beg možganov« iz regije.

»Na RRA Podravje – Maribor si skupaj z ostalimi regionalnimi razvojnimi agencijami in sedaj z Ministrstvom za gospodarstvo, turizem in šport prizadevamo za ureditev možnosti premostitve štipendiranja kadrovskih štipendij tudi v šolskem/študijskem letu 2022/2023. Ob tem intenzivno iščemo rešitev za prehodno leto po zaključku izvajanja projekta, ko se je sofinanciranje iz Evropskega socialnega sklada za programsko obdobje 2014–2020 zaključilo. Sredstva bi tako bila zagotovljena delodajalcem, ki že imajo sklenjeno Pogodbo o sofinanciranju kadrovske štipendije, ter s tem mladim, katerih izobraževanje je v teku,« pojasnjuje Rozman. V RŠS je bilo v obdobju 2008–2021 na območju celotne Slovenije vključenih že več kot 6.000 mladih in več kot 2.000 delodajalcev.

Kako privabiti investitorje? – tretji steber

Namen projekta Invest Podravje je nudenje podpore pri: dezinvestiranju (prodaji proizvodnih hal, delavnic, skladišč, …), iskanju investitorjev za vstop na nove trge, iskanju investitorjev, da njihov nov produkt prodre na trg, iskanju strateškega investitorja iskanju najbolj primerne lokacije za izvedbo investicije in iskanju prave investicijske priložnosti glede na želje investitorja. Na spletni strani www.investpodravje.si je zbranih več kot 50 investicijskih priložnosti na območju Podravja.

Trenutno v sodelovanju z vsemi 41 občinami podravske regije in ostalimi institucijami ter partnerji poteka priprava Strategije za privabljanje investitorjev v Podravsko regijo. »Strategija prepoznava 22 sektorjev, iz katerih bi bilo smiselno privabljati in nagovarjati domače in tuje investitorje, od tega se želimo prednostno osredotočiti na deset sektorjev. Ključni kvalitativni cilji  strategije so: povečati povprečno dodano vrednost na zaposlenega v regiji, povečati neto plačo zaposlenih v regiji in s tem kupno moč, zmanjšati število ljudi, ki dnevno komutirajo v druge regije, zmanjšati število mladih, ki odhajajo iz regije in privabljanje talentov v regijo,« pojasnjuje Rozman.

KPD – Regijsko stičišče podjetništva, tehnologij in kreativnih industrij

Sicer pa si na RRA Podravje – Maribor skupaj z Mestno občino Maribor v luči trajnostnega razvoja prizadevajo v naslednjih letih izvesti prenovo objekta Kreativni park Drava (KPD) pri
Europarku. KPD bo ponujal co-working prostore za podjetnike, razvojna podjetja in podjetniške mreže. Prav tako bo vključeval razstavno prireditveni prostor, ki bo omogočal izvedbo hišnih sejmov za regijsko gospodarstvo.

»Trenutno poteka proces potrditve projektne dokumentacije za sodobno prenovo zgodovinskega objekta bivše Moške kaznilnice v Mariboru iz leta 1889 (dva dela sta že obnovljena, tukaj je tudi sedež RRA Podravje – Maribor) z namenom vzpostavitve Kreativnega parka Drava (KPD), ki bo postal regijsko stičišče podjetništva, tehnologij in kreativnih industrij s tesno vpetostjo digitalizacije regije in usposabljanj na področju podjetništva. Znotraj KPD bomo ustvarili regijski demonstracijski center krožnega gospodarstva, mrežnega talent centra za podporo mladim v šolah in programih usposabljanja ter demonstracijski center pametne stavbe, za katerega verjamem, da bo predmet velikega zanimanja ne samo slovenskega ampak tudi evropskega gospodarstva,« dodaja Uroš Rozman.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.