03:56, čet, 25. Apr

Cene hrane se bodo spet višale





Cene hrane se bodo spet višale. Trgovci bodo zaradi rasti cen surovin in drugih stroškov ponovno dvignili cene nekaterih prehranskih izdelkov. Predvideva se dvig cen pekovskih izdelkov, mesa in mlečnih izdelkov.

Višanje cen pekovskih izdelkov

Že poleti so se zvišale cene pekovskih izdelkov, predvidena pa je tudi nova podražitev, saj imajo v mlinarsko-pekarsko-testeninski panogi težave zaradi slabše letine žit. Po poročanju portala data.si, je na primer koruza dražja od 50 do 70 odstotkov.

Dvigujejo se cene mlečnih in mesnih izdelkov 

Podražili se bodo tudi meso in mlečni izdelki. Na trgovinskih policah se kmalu pričakuje podražitev govejega, svinjskega in piščančjega mesa. Cene mesa bi se naj dvignile za od 10 do 15 odstotkov, poročajo nekateri mediji. Podobno velja tudi za mlečne izdelke.

Spomnimo: Dvig cen smo zaznali že leta 2020, predvsem osnovnih živil, ki so bile višje kot leta 2019, kar dokazujejo tudi podatkih statističnega urada Slovenije. Osnovni živilski izdelki v letu 2020 so se v primerjavi z letom prej občutno podražili. Najbolj so se podražila jabolka (in sicer za 35 %) in mleto mešano meso (za 23%). Cene hrane so višje tudi pri ostalih osnovnih živilih, na primer jajca so se podražila za 9,8%, kruh za 6,6 %, mleko pa za 4,1 %.

 

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.